BRANITELJU DESET GODINA ZA ZLOČIN NAKON OLUJE! Ubio troje srpskih civila koje je poznavao, a staricu živu zapalio

27.07.2021. 21:40:00

Županijski sud u Rijeci potvrdio je prvostupanjsku kaznu Rajku Kričković koji je zbog ratnog zločina počinjenog  u selu Kijani kod Gračaca nakon VRO Oluja osuđen na deset godina zatvora.

Na sudu je pri izricanju presude istaknuto kako je Kričkoviću, koji je u vrijeme počinjena zločina bio u sastavu HV-a, činjenica da je poznavao troje srpskih civila koje je ubio – bila otegotna okolnost.

Naime, procijenjeno je da žrtve Radomir (43 godine), Mira (45) Sovilj i njihova 73-godišnja majka nikako nisu ugrožavali vojne akcije, odnosno sigurnost pripadnika vojske kojoj je pripadao Kričković.

U poznanike pucao iz puške

Utvrđeno je da je Kričković, tijekom VRO Oluja na predjelu Ljubovića, sudjelovao u izvlačenju poginulih suboraca iz minskog polja te prisustvovao njihovom pokopu u Zagrebu. Nakon toga se vratio u svoju postrojbu u Liku i obišao svoje selo Kričkovići gdje je zatekao svoju zapaljenu kuću. Potom je pred susjednom kućom zatekao Radomira (43 godine) i Miru (45) Sovilj i u njih pucao iz automatske puške, dok su nastojali pobjeći od njega u šumarak.

Njihovu majku, tada 73-godišnjakinju, usmrtio je zapalivši kuću u kojoj se nalazila. Olakotnim je cijenjena Kričkovićeva dosadašnja neosuđivanost i narušeno zdravstveno stanje, dok kao olakotnim nije cijenjeno sudjelovanje u Domovinskom ratu jer je Kričković počinio ratni zločin kao sudionik Domovinskog rata. Uz to, Kričković se na temelju mobilizacijskih poziva priključio vojsci, a prije toga je pobjegao u inozemstvo da bi izbjegao mobilizaciju, rečeno je na sudu.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: SV/Foto: Pixabay

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.