Branitelju stigao račun na dvije lipe

27.09.2013. 08:03:16

1_52453368dee84

Uspio se obraniti od puška i bajuneta, kao vojni invalid se hrabro borio za svoje zdravlje, a kao pošteni građanin ove države doveo se u nepotrebnu zabludu da je zatvaranje revolving kartice dječja igra

Kloniranje gluposti i maltretiranje pojedinca na najvišoj razini se nastavlja. Živ čovjek to treba vidjeti i onda još jednom pogledati u taj papir i shvatit će; da još živi na nekom planetu, gdje je četa budala preživjela u jednom danu.

Reakcije na ovakav papir nisu kod nas rijetkost. Događa se u našoj praksi da banke ili komunalna poduzeća maltretiraju sa glupostima i tako previše izluđenog građana. Danas nam je pristigao račun na kojem je ‘dužnik’ terećen za dug od dvije lipe. Gospodin iz Biograda, čiji podaci su poznati autoru članka, je već tri mjeseca angažiran u svezi zatvaranja svoje revolving kartice Erste banke i kako vidimo bezuspješno. To je u Biogradu ipak nuklearna fizika.

Naš glavni lik priče je branitelj. Uspio se obraniti od puška i bajuneta, kao vojni invalid se hrabro borio za svoje zdravlje, a kao pošteni građanin ove države doveo se u nepotrebnu zabludu da je zatvaranje revolving kartice dječja igra. Ta igra se odvija zadnja tri mjeseca i kad on zatvori račun, stižu naknadni troškovi i dugovi po kartici, zadnji takav je bio od 38,00 kuna i naš gospodin je mislio, kako je tu mukama sa Erste bankom kraj. Prevario se. Nastavak je uslijedio ovih dana, kada mu je supruga pokazala dug po kojem ga banka tereti za dvije lipe, iako je otplatio kredit, podmirio troškove po kartici i otplatio traženih 38,00 kuna.

O svemu sam porazgovarao sa djelatnicom Erste banke, info pulta i navedena mi je rekla; kako računalo bilježi svaki dug, pa makar i od 2 lipe i registrira isti. Da je to uhodana automatika i po toj automatici rade se ovakvi računi.

Znači po tim riječima djelatnice banke, stroj bez kontrole šalje opomene ljudima bez da se uopće provjeri utemeljenost tražbine. Koliko košta kuverta i marka i koliko je to u odnosu na dug govori kolika je tragedija apsurda. Banket bez blitve sa gorčinom u ustima. Automatika nas po ovom bankovnom ustroju gura u društvo općeg idiotizma, jer sad se i ovakve gluposti daju opravdati, Klijent banke je ovca koja mekeće na dvije lipe. Zagrebačka banka naganja dužnika i jamce zbog otplaćenog kredita, komunalije se serviraju za nepostojeći dug, a Erste banka ratnog vojnog invalida maltretira za dvije lipe. Po toj logici ako se bude nekoga progonilo za kunu to će biti ekstremno zadužen klijent.

Što uopće znači opravdanje maltretiranja automatizmom? Zašto onda uopće služi službenik, ako nije u stanju pravovaljano zatvoriti račun klijenta i svoju nesposobnost skriva iza nekakve mašine? Bude li se toleriralo društvo automatskog idiotizma, društvo će proizvoditi idiote, koji će tome pljeskati. Apsurd će postati istina, a informacija o gluposti će biti neshvaćena od ovog birokratskog ‘kuršlusa’. U bankama kao i u državi vrijedi pravilo maltretiranje klijenta koje je u praksi dozvoljeno. Za maltretiranje nitko ne snosi odgovornost jer postoje opravdanja. Banka sve više opravdava ulogu države u državi, koja je uz financijsku moć zaštićena zakonima države. Takav nivo jasno narušava segment ljudskih prava i slabijem, znači pojedincu, gotovo ne nudi nikakav otpor prevlasti jačega. Što mogu činiti osobe, koje banka razvlači na parnicu a oni su otplatili dug banci? Tužbe koje traju godinama, nejasni zakoni koji pokrivaju to beznađe, zapravo ništa. I to je najbolje, jer općenito bi nerviranje bilo još veće, a troškovi parničenja ogromni.

Krleža je 1938 godine napisao jedan divan tekst o ljudskoj gluposti u svojem remekdjelu ‘Na rubu pameti’:

“Bila dakle ljudska glupost, Božje djelo ili ne, ona se ne gubi u svome djelovanju. Od jedne gluposti ljudske do druge put često traje stoljećima: kao svjetlost pogasle zvijezde, glupost još nikada nije propustila da ne doputuje na kraj svoga određenja. Poslanstvo je gluposti, po svoj prilici, svemirsko, u višem, kišovitom, nedeteologiziranom smislu te riječi: glupost je nebeska sila koja djeluje kao teža ili kao svjetlost, kao voda i, uopće, kao svemirski elemenat. Glupost je sama u sebe zaljubljena i njeno je samoljublje bezgranično."

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.