Branko Borković – Mladi Jastreb i branitelji Vukovara protiv dostavljanja šatora u muzej Domovinskog rata

29.04.2016. 13:03:30

– Neka rade sa šatorom što god žele, ali njemu nije mjesto u Vukovaru. Mi smo se za braniteljska prava borili davnih dana i taj šator sada ne može biti simbol ničega, a posebno ne Domovinskog rata, vukovarskih branitelja i njihove žrtve tijekom 1991. – rekao je Branko Borković – Mladi Jastreb Zapovjednici obrane Vukovara kao i većina branitelja protivi se najavi čelnika braniteljskih prosvjeda u Savskoj 66. kako će šator, koji je tamo bio postavljen 555 dana, nakon prosvjeda biti prevezen u Vukovar. – Tako nešto je nedopustivo i skandalozno. Neka rade sa šatorom što god žele, ali njemu nije mjesto u Vukovaru. Mi smo se za braniteljska prava borili davnih dana i taj šator sada ne može biti simbol ničega, a posebno ne Domovinskog rata, vukovarskih branitelja i njihove žrtve tijekom 1991. Ne znam iz kojeg razloga bi se taj šator trebao nalaziti u Vukovaru i zašto je to uopće netko i predložio, kaže ratni zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković – Mladi Jastreb. Dodaje i kako je protiv takve ideje većina vukovarskih branitelja, ali i samih građana Vukovara, te da dobiva brojne pozive iz cijele Hrvatske koji traže da se spriječi taj plan. – Svi oni koji su proteklih mjeseci prolazili kroz šator imali su prilike biti u Vukovaru 1991., ali ih tada 99 posto ovdje nije bilo. Ako to ipak naprave, onda bio to bilo silovanje i vrijeđanje dostojanstva Vukovara, njegove žrtve tijekom rata, kao i samih branitelja, rekao je Borković. Protiv ideje čelnika prosvjeda da se šator poslije svega spremi u Vukovaru i predsjednik je Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić koji kaže da tako razmišlja najveći dio Vukovaraca. – Tome šatoru nije mjesto u muzeju Memorijalnog centra. On nema nikakve veze s Domovinskim ratom, ali ni s Vukovarom. Isto tako smatram i da u muzeju Memorijalnog centra, u nekoj budućnosti, nema mjesta ni za dvojezične ploče iz Vukovara i čekić kojim je Marijan Živković razbio jednu od njih, rekao je Josić. Kada bi se počelo u muzej Memorijalnog centra stavljati i takve eksponate, smatra da to više neće biti muzej Domovinskoga rata nego muzej predmeta i svega drugoga vezanoga uz Domovinski rat. O stajalištu vukovarskih branitelja upoznat je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji će, zajedno s Upravnim vijećem Javne ustanove, donijeti konačnu odluku hoće li šator na kraju ipak biti postavljen u sklopu memorijalnog centra.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.