BRAVO VOJNICI! Održana akcija 'Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018.'

16.11.2018. 19:40:51

Povodom 27. obljetnice stradavanja Vukovara i Škabrnje Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska organizirali su u petak, 16. studenoga 2018., na pet lokacija diljem Hrvatske, simboličnu humanitarnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi pod nazivom "Hrvatska vojska za Vukovar i Škabrnju 2018." Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održana je u Ministarstvu obrane RH u Zagrebu te u vojarnama: "204. brigade HV" u Vukovaru, "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, „116. brigade HV“ u Pločama i u vojarni „126. brigade HV“ u Sinju, u suradnji s lokalnim organizacijama Crvenog križa i županijskim bolnicama koje u svojem sastavu imaju Odjel za transfuzijsku medicinu. U Vukovaru se odazvalo najviše davatelja krvi, njih 201, od kojih je prikupljeno 198 doza krvi. U Ministarstvu obrane akciji se odazvalo 116 pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane, od kojih je prikupljeno 84 doza krvi. U Sinju je prikupljeno 85 doza krvi, u Zemuniku oko 60 doza krvi, a u Pločama 28 doza krvi. Savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar naglasio je kako se ovom simboličnom akcijom želi odati počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koji se obilježava u nedjelju, 18. studenoga 2018. godine. "Hrvatska vojska se redovito odaziva na humanitarne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, a ova akcija je simbolično organizirana i posvećena 27. obljetnici stradavanja Vukovara i Škabrnje koji su simboli stradanja i Hrvatske", poručio je general Zdilar.
Pripadnica Počasno-zaštitne bojne časnička namjesnica Darinka Kotarski koja redovito daruje krv naglasila je kako je jedna od misija hrvatskog vojnika pomoći građanima i civilnom stanovništvu u nevolji, a ovo je izvrstan primjer pomoći. Također, dodala je da se ovom akcijom nastoji podsjetiti na sve poginule i žrtve stradavanja Vukovara i Škabrnje: "Kad su Vukovar i Škabrnja u pitanju nema razmišljanja, sve za njih, bez kompromisa!" Sudionik Domovinskog rata i darovatelj krvi od '90-ih godina, pripadnik Počasno-zaštitne bojne stožerni narednik Davor Podgorski izjavio je kako ova akcija za njega predstavlja iznimno veliku gestu, s obzirom da je riječ o simboličnoj akciji povodom stradavanja Vukovara i Škabrnje. "Odgodili smo redovno darivanje krvi kako bismo se pridružili ovoj simboličnoj akciji. Za mene kao sudionika Domovinskog rata Vukovar predstavlja sve, simbol patnje, boli i stradavanja. Za njega sam posebno emotivno vezan", rekao je stožerni narednik Podborski. Doktor medicine Marko Tripković iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu u Petrovoj ovu je akciju ocijenio iznimno uspješnom istaknuvši kako se akciji odazvao veliki broj pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane. "S obzirom na ovako veliki odaziv, morali smo naručiti još dodatnih materijala za uzimanje krvi", rekao je doktor Tripković izrazivši uvjerenje kako se ovakve akcije trebaju ponovno organizirati. U akcijama dobrovoljnog darivanja krvi pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju od početka Domovinskog rata, a prva organizirana akcija Kluba dragovoljnih davatelja krvi Hrvatske vojske održana je u Pomorskoj bazi Split 25. travnja 1992. godine. U suradnji sa splitskim Gradskim Crvenim križem akcije darivanja krvi u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu održavaju se četiri puta godišnje, a ovisno o potrebama za krvlju Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, akcije se provode i izvanredno. Tako je tijekom 2018. godine HRM održao tri redovne i jednu izvanrednu akciju u kojima se odazvalo ukupno 246 darivatelja krvi. Hrvatska kopnena vojska do sada je održala 16 akcija dobrovoljnog darivanja krvi u vojarnama u Vinkovcima, Đakovu, Našicama, Kamensko u Karlovcu, Požegi, Petrinji, Kninu i Sinju u kojima se odazvalo 2200 pripadnika. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo također se u velikom broju odazvalo na ovakve akcije u područnim zavodima i odjelima za transfuziju.
 
 
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.