Brazilac nakon moždanog udara ne može prestati darivati druge

10.09.2013. 11:26:34

Muškarac je nakon moždanog dao i otkaz, jer kako kaže, radio je dovoljno i sada je vrijeme da "uživa u životu, jer je prekratak."

49-godišnji muškarac u Brazilu preživio je moždani udar, nakom čega je iskusio neobičnu promjenu osobnosti - razvio je patološku "velikodušnost", navodi medicinsko izvješće, piše HuffingtonPost. Njegova spremnost da daje drugima bez ustezanja - uključujući i ljude koje jedva poznaje - dramatično je promijenila njegov život. Ne može prestati davati drugima, a njegova supruga rekla je liječnicima kako se nalaze u financijskim problemima, jer zbog njegove darežljivosti ubrzano ostaju bez novca i hrane koju on dijeli prolaznicima. Muškarac, nazvan gospodin M., nakon moždanog udara postao je "pretjerano i uporno velikodušan", tvrde liječnici, na čelu s dr. Leonardom Fontenelleiem iz Federalnog Sveučilišta u Rio de Janeiru. Muškarac je potpuno svjestan promjene svoje osobnosti. Kako navodi medicinska dokumentacija, često je tvrdio, "Vidio sam smrt iz izbliza, sada želim biti u dobrom raspoloženju." Gospodin M. dao je i otkaz, jer kako kaže, radio je dovoljno i sada je vrijeme da "uživa u životu, jer je prekratak." Liječnici kažu kako se moždani udar dogodio u subkortikalnom području, ispod moždane kore, gdje se odvijaju više razine razmišljanja, a mogao je utjecati na područja mozga povezanima s reguliranjem normalnog ponašanja. Patološka velikodušnost gospodina M. može pružiti nove uvide u područja mozga koja utječu "na osjetljivu ravnotežu između altruizma i egoizma, koji čine jedan od stupova obične socijalne motivacije i odlučivanja", rekli su liječnici. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.