“BROJ 55″ Prvi pravi film o Domovinskom ratu

17.07.2014. 09:45:25

Kristijan Milić: “Dugo sam se pripremao za ovaj film, to je mučna i teška priča. I glumcima i meni bilo je jako stalo da se snimi i na taj način oda počast stvarnim likovima koji su se borili za nas.”

Na Filmskom festivalu u Puli u nedjelju 20. srpnja premijerno će biti prikazan hrvatski igrani film „Broj 55“. Riječ je o prvom pravom filmu o Domovinskom ratu čiju režiju potpisuje Kristijan Milić, scenarij Ivan Pavličić. Film je za HRT snimila produkcijska kuća Telefilm Stanka Babića, a temelji se na istinitom događaju. U centru priče je prva satnija 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara koja dolazi na izvidnicu u selo Kusonje i dva dana i dvije noći tuče se s JNA, četnicima i srpskim specijalcima. Glavna ulogu nosi Goran Bogdan,  a glume još Marko Cindrić, Alan Katić, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Knezović, Alen Liverić i Marinko Prga.

Kristijan Milić: Pogled kroz snajper

Film je dugo isčekivan zbog više razloga. „Broj 55“ je prvi veliki projekt Kristijana Milića nakon vrlo uspješnog filma „Živi i mrtvi“ koji je u Puli osvojio  8 od ukupno  11 Zlatnih Arena, te brojne međunarodne nagrade. „Broj 55“ je i prvi pravi film koji realno govori Domovinskom ratu i prvi je iz ciklusa 12 igranih filmova na tu temu. Snimanje je bilo dugo, budžet potrošen na pola snimanja, a završen je zahvaljujući pomoći MORHa-a, MUP-a i Ministarstva branitelja. „Broj 55“ je priča o mladim momcima koji na početku agresije na Hrvatsku, u tenisicama i traperica uzimaju oružje i idu braniti Hrvatsku. O tome režiser Kristijan Milić kaže: „Dugo sam se pripremao za ovaj film jer je to jedna mučna i teška priča. I glumcima i meni bilo je jako stalo da se snimi i na taj način oda počast  stvarnim likovima koji su se borili za nas’. U filmu nema niti jednog ženskog lika, o čemu Milić kaže: „Trebali smo se držati realnosti, a u toj priči nije bilo ženskog lika. Da smo ubacili ženski lik, djelovalo bi to malo na silu i pomalo groteskno.“ Scenarij potpisuje Ivan Pavličić, koji je s Milićem uigran tandem još od velikog hita „Živi i mrtvi“:  „Ovo je akcijski ratni film, ima tragičnu tematiku, ali će biti zanimljiv gledateljima“, kaže Pavličić.

Slaven Knezović i Goran Bogdan

Jedan od glumaca Marko Cindrić posebno je oduševljen filmom: „Ovo je film kakav Hrvatska još nije vidjela. ‘Broj 55′ je apsolutni ratni spektakl koji jako puno znači svima nama koji smo radili na njemu. Za mene nema veće časti nego biti dio ovakvog projekta u kojem pričamo istinitu priču o našim dečkima koji su dali živote za ovu zemlju. Hrvatska na filmu još nije odala počast dečkima koji su izašli van u tenisicama s puškom i išli braniti svoju zemlju. ‘Broj 55′ je prvi film koji o tome govori, mene je obuzeo iznutra i ne pušta me.“ U filmu glumi i Slaven Knezović, bez kojega gotovo da ne može proći nijedan hrvatski ratni film. „Pojavio sam se u skoro svim hrvatskim ratnim filmovima, no to je neka neminovnost budući da sam jedan od rijetkih glumaca koji ima iza sebe iskustvo sudjelovanja u Domovinskom ratu. Odoru HV-a  sam nosio tri i pol godine,  vojsku sam napustio u činu pukovnika“’, kaže Knezović koji vjeruje da će se filmovi o Domovinskom ratu još dugo snimati. Film traje 90 minuta, a velika pozornost posvećena je scenografiji.„Scenografija je senzacionalna, transporter koji se koristi u filmu izrađen je prema snimkama originalnog vozila u kojem su momci stradali“,  kaže Stanko Babić, izvršni producent filma. Specijalni efekti djelo su Branka Repalusta, zahvaljujući kome  imamo prigodu vidjeti gotovo sve pješačko naoružanje koje se koristilo u vrijeme Domovinskog rata. Glazbu u filmu potpisuje Andrija Milić, (ozbiljan kandidat za Zlatnu Arenu), kameru Mirko Pivčević, montažu Veljko Segarić, scenograf je Damir Gabelica a kostimograf Vedrana Rapić. Nakon Pule film će  premijerno biti prikazan u Zagrebu. Inače, Hrvatska radio televizija od ekipe Kristijana Milića naručila je dvanaest igranih filmova na temu Domovinskog rata. Šest scenarija je napisano i odobreno za snimanje. Svi se, kao i „Broj 55“, temelje na istinitim događajima iz Domovinskog rata ( Vukovar, Maslenica,  Nuštar, Dubrovnik,  Bljesak, Oluja….). Snimljen je tek “Broj 55″.  Ostali čekaju neka bolja vremena.  Upućeni u stanje na HRT-u kažu da novac nije problem. Piše Marko Marković Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.