Broj zaraženih raste: Evo kada će Zagreb uvesti nove mjere

12.11.2020. 09:03:00

U Zagrebu je broj novozaraženih nekoliko dana bio manji, danas ih je opet više od 600. Najavljuju se i nove mjere.

O novim mjerama i epidemiološkoj situaciji u metropoli govorila je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić.

Jedan od kriterija za nove mjere je i visok postotak pozitivnih testova od ukupnog broja testiranih. U glavnom gradu danas je više od 30 posto pozitivnih testova – što je epidemiolozima znak za pojačan oprez, jer s velik udjelom pozitivnih, sigurno raste i broj neotkrivenih slučajeva zaraze.

“Treba naglasiti da se intenzivno prate trendovi, odnosno kretanje broja oboljelih. Pratimo i na tjednoj bazi. Uspoređujući podatke ovog tjedna s prošlim svakako će se do kraja tjedna donijeti neke mjere, do petka ćemo imati neke nove informacije“, kaže Sandra Šikić. 

Objašnjava kako situacija nije alarmantna te da se vidi stagnacija u dnevnom broju novooboljelih, ali tjedno su još uvijek visoki brojevi.

“Ono što smanjuje paniku, odnosno nema mjesta za paniku je što smo epidemiološku situaciju stavili pod kontrolu u smislu da nema zaostataka u epidemiološkoj obradi, i to zbog dva razloga – jedan je to što smo dobili pomoć u mladim liječnicima pa stignemo više pozitivnih slučajeva obraditi, a isto tako, posebno moram zahvaliti liječnicima obiteljske medicine koji su se itekako dobro uključili u praćenje kontakata i pozitivnih osoba i tako stavili situaciju pod kontrolu”, kaže Šikić i dodaje kako se na poziv epidemiologa sada čeka do 24 sata.

Kazala je i kako se brza antigenska testiranja u Gradu Zagrebu planiraju u COVID ambulantama u domovima zdravlja.“Intenzivno se rade validacije, a kliničke validacije su jedan značajan i dugotrajan posao i potrebno je sagledati s više strana da bismo bili sigurni u pouzdanost tih testova”, rekla je Šikić.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.