Bruno Petković uoči utakmice istine: ‘Škotska će dati puno odgovora’

20.06.2021. 16:55:00

Napadač Dinama i hrvatske reprezentacije Bruno Petković, uz Joška Gvardiola, obratio se danas na tiskovnoj konferenciji u Rovinju medijima. Dva dana je do presudne utakmice Vatrenih protiv Škotske, Hrvatska za prolaz u osminu finala mora pobijediti, no pobijediti moraju i Škoti te se očekuje jedna otvorena utakmica. Hrvatska u povijesti NIKAD nije pobijedila škotsku reprezentaciju, u normalnim okolnostima ”pravi” Vatreni bi bili veliki favoriti, no ovako sve je otvoreno. 

Kako je Bruno Petković zadovoljan svojom igrom te igrom cijele momčadi? 

”Odigrali smo ispod očekivanja. Govorim generalno o igri, kakve mogućnosti imamo, a što smo pokazali. Nisam na nivou koji očekujem od sebe, a vjerojatno javnost očekuje više nego ja, ali ne mogu ne naglasiti da nikad nije izostajalo borbe, trke ni želje, ništa od tih čimbenika.”

Kako igrati protiv Škotske?

”Kretnje i taktičke stvari će biti malo drugačije. Ali nas je tu 26, ne vjerujem da će se netko postaviti da on treba igrati. Imamo momčad koja je iznad svakog pojedinca i tako se trebamo ponašati. Svatko treba imati poštovanje prema kolegama i nikad neću reći da ja trebam igrati.”

Može li se Hrvatska vratiti, može li se dobiti osokoljena Škotska, koja je remzirala protiv Engleza?

”Nisam potišten ni tužan, ali ni sretan. Neću ulaziti u nepotrebne konflikte s novinarima, ali atmosfera je fantastična, što zvuči čudno s obzirom na prikazano i na očekivanja javnosti. Ne mogu reći da imamo ikakve probleme u momčadi, družimo se, kolegijalni smo. Sve je na jako dobrom nivou.  Naš je posao da se to vidi vani, jedino je mjerilo teren i to je jedina stvar koja nam fali. Taj rezultat, koji će nam dati veću dozu samopouzdanja. Škotska je prava prilika da pokažemo to svima i onima koji navijaju za nas i onima koji nas kritiziraju.”

Petković se prisjetio promašene prigode u završnici susreta protiv Češke…

”Nitko ne bi bio sretniji od mene da je ta lopta ušla. Dosta puta bih napravio lažnjak, kad vidim da stoper ide u blok. Ali nekad sreću treba zaslužiti, a ja možda nisam zaslužio odlučiti tu utakmicu. Na meni je da se nastavim truditi i raditi. Sav trud bude nagrađen, nekad prije, nekad kasnije. Nepotrebno je da se vraćam na to. Dosta puta bio sam u situaciji da imaš neku priliku i ne ide, ali jedna utakmica sve to promijeni. Ne gledam negativno, sve što sam napravio sam analizirao. U drugoj ću situaciji sigurno biti spremniji.”

I još malo o Škotskoj…

”Tvrda i čvrsta ekipa. Remi s Engleskom dovoljno govori o njima. Tek ćemo pogledati dublje analize. Vidio sam da djeluju jako homogeno, brane se u čvrstom bloku, istrčavaju kontre s nekoliko igrača. Tu smo da se fokusiramo na sebe, trebamo složiti kako bi što bolje to nama odgovaralo. U tom slučaju kvaliteta bi trebala prevladati.”

Petković se osvrnuo i na kritike izbornika Dalića, koji tvrdi da se bi smio izvlačiti daleko od gola, nego biti ispred njega te više zabijati?

”Više bi pomagalo momčadi da sam sebičniji, ali ja sam uvijek bio momčadski igrač. Uvijek ću se zalagati za momčad. Nisam predugo u reprezentaciji. Već sam ranije govorio da je nas 26. Ne znam igrača koji bi rekao da ne želi igrati. Kao što se ja nadam, nadaju se i ostali. Ne želim niti sam ikad izrazio nezadovoljstvo niti ću ga ikad izbaciti na vani. Igrač koji nije nezadovoljan kad igra nije ambiciozan igrač niti je ikakav igrač. Ali tu sam u službi momčadi. Nijedan moj potez nikad neće narušiti atmosferu i uvijek ću se zalagati za momčad. Bez obzira na to što bih možda dao drugi doprinos da sam igrao od početka protiv Engleske i Češke, ne želim sebe stavljati u momčad preko medija.”

Osjeća li se veliki pritisak koji je sada nesumnjivo na Vatrenima?

”Pogledajte naš roster i vidjet ćete 26 igrača koji su u klubovima pod ogromnim pritiskom. Pritisak je nešto sa čim se kao javna osoba i profesionalac moraš nositi. Normalno da postoje trenuci kad te kritiziraju, pritišću i to ti nekad dođe do glave. Međutim, pritisak je, ako ga pretvoriš u nešto pozitivno, jako dobra stvar. U Dinamu moraš konstantno biti na nivou, a kako je tek Luki Modriću u Realu. Navijači očekuju jako puno, dečki su u Rusiji postavili letvicu visoko. Teško je držati taj ritam i ispuniti očekivanja javnosti. Ali svjesni smo toga, profesionalci smo. Nalazili smo se u takvim situacijama i Škotska će dati puno odgovora.”

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.