BRUTALAN UDAR NA DŽEP! Ovo će vas zaboljeti: Past će vam mrak na oči kada vidite račun za struju! Naknada za obnovljive izvore energije!

20.06.2021. 11:41:00

Savjetnik za energetsko tarifiranje udruge Potrošač, Nenad Kurtović objasnio je kako će računi za struju gotovo sigurno rasti zbog naknade za obnovljive izvore energije.

Jer HROTE (Hrvatski operator tržišta energije) koji s tom naknadom plaća ove koji proizvode po povlaštenoj cijeni je praktički svaki mjesec u gubitku od 20 do 30 milijuna kuna”, poručio je.

Da gomilaju gubitke potvrđu i Hrvatski operator tržišta energije. Prošle godine su imali 340 milijuna kuna manji prihod od planiranog. Pokrili su ga, kažu akumuliranim sredstvima, ali i priznaju, prihodovna strana je mala, a povlaštenih proizvođača je sve više. 

Ogromni gubitci

”Posebno želimo istaknuti da se u ovoj i narednoj godini očekuje realizacija i preostalih projekata koji još nisu ušli u sustav poticanja temeljem sklopljenih ugovora te se procjenjuje kako će, uz gore navedene razloge pada prihoda, biti potrebno intervenirati u prihodovnu stranu sustava poticanja, a sve u cilju osiguranja budućeg urednog podmirivanja ugovornih obveza Operatora tržišta”, priopćili su iz HROTE-a.

Ministarstvo tvrdi da još nema potrebe za povećanjem naknade

Ministarstvo za sada ocjenjuje da nema potrebe za povećanjem naknade.

Naknada koju plaćaju građani, a kojom se potiču oni koji struju proizvode iz obnovljivih izvora energije jedna je od četiri stavke koje kreiraju prihode HROTE-a.

Računi veći i za 60 kuna

“Budući da se zbog pandemije smanjila potrošnja električne energije, veće prihode od prodaje teže je ostvariti. Ako dug budu pokrivali kreditima građani će u konačnici platiti još više. Onda će nama naknada za obnovljive izvore ići ne 20 posto gore, nego 30 posto gore”, rekao je i dodao kako bi račun za struju mogao biti veći za 50 do 60 kuna.

Smatra kako nije logično da se od primjerice nečije mirovine sufinancira one koji na struji zarađuju.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: N.K./Foto: Petra Glebalov/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.