Budući znanstvenik: Genijalac Patrik (6) zna sve o bubama

23.07.2013. 09:36:03

Patrik je imao samo tri godine kad je na televiziji vidio što rade biolozi. Već je tad odlučio kojim će se zanimanjem baviti. U stanu svoje obitelji sve je podredio sebi

U stanu zagrebačke obitelji Grgić Patrik je sve podredio sebi. Već tri godine zna da će, kad odraste, biti biolog, a bube i insekti zanimaju ga toliko da svakom od njih zna ime.
- Ovo ti je mandžurijski škorpion. Upikne te kroz žalac i otrovan je. A ovo, to ti je vijetnamska striga. Ima jak otrov i, kad te ona upikne, odmah si gotov. Zgrče ti se svi mišići, stane srce i nema ti spasa - pokazuje nam Patrik Grgić (6) svoju kolekciju kupljenih insekata zalivenih u plastiku. Imao je samo tri godine kad je na TV-u vidio što rade biolozi. Već je tad odlučio da će se i on baviti time. - Počelo je s dinosaurima. Znao je imena svakog pojedinog. S vremenom se njegov interes proširio na gmazove, ali i na druge životinje, osobito bube - govori mama Sandra Valjak (31). Prisjeća se kako je jedanput uhvatila sina da među parket gura mrvice ne bi li tako namamio mrave.

'Bube su najdugovječnija ljubav'

- Primijetili smo da je po toj širokoj paleti znanja i interesa koje ima drukčiji od svojih vršnjaka, i iako ga zanimaju Gormiti, Ben Ten i nogomet, bube su ipak najdugovječnija ljubav, pa smo mu odlučili pomoći da napreduje u tome. Kupili smo mu posude s povećalom na vrhu kako bi proučavao insekte, a često nas ljudi sreću kako po Sljemenu hodamo s kutijama punim hrušteva i žohara samo kako bi ih Patrik mogao proučavati - kaže Sandra. Nakon promatranja životinje vraćaju u prirodu.

Misli da bi mama voljela da ga zanima nešto drugo

- Znaš, mami se to sve malo gadi i pokušava me odgovoriti od toga. Znam da bi htjela da me zanima nešto drugo, ali mene zanima baš ovo - kaže iskreno i dodaje kako o svojim interesima ipak razgovara s tatom ili prijateljima u vrtiću. Pitali smo ga boji li se koje životinje. Odmahuje rukom. - Ma ne. Jedino se bojim lava, ali zato što je tako velik, pa kad padne na tebe, može te zgnječiti. A i ne možeš ga jahati - razočarano je zaključio. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.