Bulj o pomilovanju Perkovića i Mustača: Generali, povucite potpise! Pljunuli ste u lice žrtvama i obiteljima žrtava udbaških likvidacija

19.04.2022. 15:05:00

“Nitko nema pravo pljunuti na žrtve udbaških likvidacija i zvjerstava. Ogorčen sam na potez generala i pozivam ih da povuku potpis ako ne žele ući u povijest kao oni koji su stali u zaštitu udbaških likvidatora. Ne mogu zasluge u ratu biti povod za pomilovanje za strašne zločine koje su napravili. Generali moraju shvatiti da za udbaška zvjerstva počinitelji moraju biti strogo kažnjeni. Ako generali ne povuku potpis, na njih će pasti vječna sramota”, napisao je saborski zastupnik Mosta i gradonačelnik Sinja Miro Bulj o molbi nekoliko ratnih generala za pomilovanjem nekadašnjih šefova zloglasne jugoslavenske UDB-e Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji služe zatvorsku kaznu zbog ubojstva Stjepana Đurekovića.

Molba za pomilovanjem Perkovića i Mustača

Podsjetimo, predsjednik RH Zoran Milanović trebao bi uskoro na svoj stol dobiti molbu za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, djelatnika tajnih službi bivše komunističke Jugoslavije koji su 2016. osuđeni u Njemačkoj za ubojstvo hrvatskog emigranta. Težinu toj molbi trebali bi dati supotpisnici, umirovljeni hrvatski generali, što je ovih dana izazvalo pravu buru u javnosti.

Nakon što je umirovljeni general Krešimir Ćosić odustao o potpisivanje molbe za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, to je službeno napravio i general Marinko Krešić. Uz njih, pismo za pomilovanje potpisali su generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs i Davor Domazet Lošo.

“Dvojica vrlo zaslužnih ljudi za obranu RH nalaze se na izdržavanju kazni koje su proizašle kao direktna posljedica pogrešne odluke sudaca Vrhovnog suda i neusklađenosti njemačkih i hrvatskih zakona vezano za kaznu i prava na uvjetni otpust. Ova nepravedna situacija u kojoj su se našli brigadir Josip Perković i brigadir Zdravko Mustač ne može se razriješiti redovnim pravnim mehanizmom. Zato vas, gospodine predsjedniče, molimo da vi sanirate nepravedne posljedice za naše suborce, u okviru Vaših zakonskih i ustavnih ovlasti”, stoji u pismu.
Pripadnici Službe državne sigurnosti

Perković i Mustač su u kolovozu 2016. godine na sudu u Munchenu osuđeni za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Mustač je bio optužen da je kao politički šef Službe državne sigurnosti u Zagrebu, u proljeće 1982., dao nalog Josipu Perkoviću koji je u to vrijeme vodio odjel II (suzbijanje neprijateljske emigracije) u Službi državne sigurnosti u Zagrebu, da izvrši pripremu Đurekovićeva ubojstva u Njemačkoj. Ono je bilo izvršeno 28. srpnja 1983. godine.

Kako smo pisali, Zoran Milanović je 2013/14. kao prvi čovjek Hrvatske činio nevjerojatne napore i političke eskapade (‘Lex Perković’ tri dana prije pristupanja EU!) da udbaški ubojice Perković i Mustač ne budu izručeni Njemačkoj. To je išlo tako daleko da je Hrvatska došla 2013. pred sankcije EU. Nakon toga, 2014. Milanović političkim ucjenama traži promjenu Ustava Republike Hrvatske, u cilju zaštite Perkovića i Mustača.

Podsjetimo, poznato je da su SDP i HNS 2013. izglasali poseban zakon, “Lex Perković” kojim su spriječili izručenje Perkovića i Mustača Njemačkoj nakon ulaska Hrvatske u EU. U ime obitelji je u prosincu 2013., dva tjedna nakon referenduma o braku, zahvaljujući svojim podupirateljima i mnogim ljudima dobre volje spriječila promjenu Ustava koju je pokrenuo bivši predsjednik Josipović skupa sa SDP-om, kako bi, između ostalih ograničenja građanskih sloboda i prava na referendum – još jednom, trajno, spriječili izručenje Perkovića i Mustača Njemačkoj, u siječnju 2014. 

Bulj poslao poruku Čermaku i Glavašu

Miro Bulj ponovno je napisao objavu u ponedjeljak na svome Facebook profilu povodom zahtjeva pomilovanja Perkovića i Mustača. Objavu prenosimo u cijelosti.

Poruka Čermaku i Glavašu!

Sramotna inicijativa za pomilovanje udbaških krvnika je jako uzdrmana zbog burnih reakcija naroda i branitelja. Već su dvojica generala povukala potpis, a uskoro će i ostali ako misle sačuvat obraz i ikakav ugled u narodu. Jučer se u očajničkom pokušaju da spasi propalu inicijativu javio Ivan Čermak i govorio u ime svih generala.Tko je Ivan Čermak da govori u ime svih generala? On je svojim poslijeratnim poslovnim i interesnim aktivnostima odavno izgubio bilo kakav ugled u braniteljskoj populaciji i u narodu. Neki od potpisnika sramotnog zahtjeva za pomilovanje udbaških likvidatora još uvijek ugled imaju.

Ako ga žele izgubit onda će slušat Čermaka i ući u povijest kao oni koji su štitili udbaške likvidatore. Koliko su inicijatori ove sramotne inicijative očajni pokazuje činjenica da su danas aktivirali i Branimira Glavaša koji najavljuje da će reći sve što zna o Josipu Perkoviću. Nas ne zanima što o Perkoviću zna i misli Glavaš ili bilo tko drugi. Nas zanima ono što je utvrdio sud i što je istina. A to je, da se i u slučaju Perkovića i u slučaju Mustača radi o udbaškim zločincima krvavih ruku. Kod Glavaša i generala nas jedino zanimaju motivi koji su ih potaknuli na ovu prljavu rabotu. Hrvatski narod će motive koji su ih potaknuli na ovo sramotno ponašanje sustavno istražit. I na kraju, ako žele da ih hrvatski narod pamti po dobrom i da na njih ne padne vječna sramota žurno će povući potpise!

‘Generali su pljunuli u lice žrtvama i obiteljima žrtava udbaških likvidacija’

Nakon nekoliko sati Bulj se ponovno oglasio naglasivši kako neki mediji pišu da nije spomenuo generala Antu Gotovinu, a da se ‘okomio’ na Ivana Čermaka. “To je laž!” napisao je Bulj. 

“Pišu neki portali da nisam spomenuo Gotovinu, a da sam se okomio na Čermaka. To je laž!
Prozvao sam sve potpisnike pa tako i Gotovinu i poručio im da će na njih pasti vječna sramota ako ne povuku potpise. 

Imenom sam spomenuo one koji istupaju u javnosti i brane tu sramotnu inicijativu kojom su generali pljunuli u lice žrtvama i obiteljima žrtava udbaških likvidacija.
I za kraj, znate li koje osiguranje pokriva udbaška zvjerstva i ubojstva?
Generali osiguranje”, piše Bulj na svom Facebook profilu.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ds/Foto: snimka zaslona, fah, Fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.