Bulj: Šalje li ZAMP Grbinu račune kada pjeva 'Čavoglave'; Stazić se naljutio

03.02.2017. 18:11:41

MARKOV TRG Branimir Bunjac je citirajući stihove iz "Ustani, bane" objašnjavao kako upravo čini prekršaj. "Ne samo prekršajno, nego i kazneno djelo, jer sam vam priopćio tradicijski napjev, stihove bez dopuštenja zakonodavca, odnosno izvršne vlasti", rekao je Bunjac Saborsku raspravu o Zakonu o autorskim i srodnim pravima oporba je u petak iskoristila za prozivku ministra obrazovanja Pavu Barišića dok je HDZ-ov Stevo Culej iskoristio da se obruši na bivšeg hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića kojeg je nazvao "najslušanijim hrvatskim autorom" koji i "'Mamica su štrukle pekli' želi naplatiti od kulturno umjetničkih društava". "Ljudi se doslovce boje zapjevati. Još malo pa će se i pjevanje pod tušem sankcionirati. Želi se naplatiti kazna vrtićkoj djeci za izvođenje par pjesmica. I sad vas ja ovdje želim pitati tko ima pravo privatizirati hrvatsku kulturu? Tko ima pravo privatizirati pjesme?", ustvrdio je Branimir Bunjac (Živi zid). Reagirao je Culej ustvrdivši kako je Josipović slušaniji i od Thompsona, i od Škore, i od Mate Bulića... "'Mamica su štrukle pekli, nama nisu ništa rekli', nakon štrukli pojavi se naš predsjednik Ivo Josipović sa svojim istančanim sluhom, zapamti te početne stihove i on to spjeva dalje, odsvira i on se sjeti kako će naplatiti porez na sve pa i na Mamice su štrukle pekli jednom kulturno umjetničkom društvu iz Prigorja", rekao je Culej. "Te drskosti da bi njega netko uspoređivao s Thompsonom, to može samo Culej", rasrdio se SDP-ovac Nenad Stazić. Miru Bulja (Most) brinulo je šalje li ZAMP SDP-ovcu Peđi Grbinu račune kad javno pjeva Thompsona. Branimir Bunjac je citirajući stihove iz "Ustani, bane" objašnjavao kako upravo čini prekršaj. "Ne samo prekršajno, nego i kazneno djelo, jer sam vam priopćio tradicijski napjev, stihove bez dopuštenja zakonodavca, odnosno izvršne vlasti", rekao je Bunjac. U raspravi koja je bila prekidana stankama jer je oporba inzistirala na tome da se Zakon o autorskim i drugim pravima raspravi nakon rasprave o povjerenju ministru obrazovanja Pavi Barišiću zbog plagiranja, a koja je najavljena za idući tjedan, HDZ-ovac Jasen Mesić je podsjetio SDP-ovu oporbu kako i HDZ "ima verbalnu artiljeriju" s obzirom da je i protiv njihovih ministara bilo optužbi za plagiranje radova u kojima su oni bili mentori. "Ako pucate, pucajte u prsa! Rade Končar, 22. svibnja 1941. Šibenik", poručio mu je SDP-ovac Arsen Bauk.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.