BUSOVAČA Obilježena 25. obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu

18.06.2018. 09:20:40

Na Busovačkim stajama, u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas, 17. lipnja 2018. godine, obilježena je 25. obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu. Polaganjem vijenca kod spomen obilježja na Busovačkim stajama i sudjelovanjem u svetoj misi zadušnici, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odao je počast poginulim pripadnicima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja. Svetu misu predvodio je župni vikar fra Josip Mihael Matijanić. “Stojimo na mjestu jedne naše mračne kolektivne memorije gdje se miješaju naši osjećaji zahvalnosti i ogorčenosti. Zahvalnost ljudima koji su dali svoje živote za obranu nas, naših obitelji i domova i ogorčenost, jer, i nakon 25 godina, još nitko nije odgovarao za ovaj zločin. Ovdje ne dolazimo samo da se prisjetimo poginulih pripadnika Humanitarnog konvoja, već da bi i na sebe prenijeli teret traženja pravednosti. To je prva stvar koju trebamo nositi sa sobom i, sukladno svojim mogućnostima, djelovati. Ne treba tražiti pravdu iz mržnje i prijezira, već da se to više nikad ne dogodi.”, poručio je fra Matijanić u svojoj propovijedi. Ratne 1993. godine, pripadnici Armije BiH iz zasjede na mjestu Busovačke staje mučki su ubili 18, a teže ranili preko 20 pripadnika HVO-a i civila iz pratnje konvoja. Konvoji samarice su planinskim vrletima po nepristupačnom terenu uz veliki rizik vršili opskrbu hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima za hrvatski narod i branitelje potpuno opkoljene Lašvanske doline. I ove godine, Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Busovača u suradnji s općinskim strukturama vlasti i župnim uredom, na mjestu tragedije organizirale su komemorativni skup s misom zadušnicom u spomen poginulim pripadnicima Humanitarnog konvoja, piše portal Vecernji.ba /HMS/

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.