Capak: HALMED je zaprimio 2667 prijava sumnji na nuspojave cjepiva

23.04.2021. 15:12:00

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16168. Među njima je 2227 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 221 pacijent, u odnosu na prethodni dan je 37 novih.

Preminulo je 46 osoba, izvijestila je Vera Katalinić Janković. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika. 

“U tjednu prije ovoga smo imali 2698 pozitivnih osoba od 9233 testiranih, a tjedan prije 2599 novooboljelih od 8994 testirana. U proteklom tjednu imali smo ukupno 11.082 novooboljele osobe, a u ovom tjednu imamo 11.047 novooboljelih. Incidencija je 745,5, a najmanja je u Istarskoj županiji i najviša u PGŽ. Na ljestivici zemalja EU Hrvatska je na 25. mjestu po incidenciji. Višu imaju Švedska i Cipar. Kumulativna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1660,4, i na 19. smo mjestu na ljestvici zemalja EU. U zadnja 24 sata imamo 28,8 udio pozitivnih u testiranima. U proteklih 7 dana je to bilo 25,7, a tjedan prije 24,7. HALMED je zaprimio 2667 prijava sumnji na nuspojave cjepiva. Njih 1297 je na Pfizer, 202 na Modernino cjepivo i 1166 na cjepivo Astra Zenece”, kazao je Capak.

Ministar Vili Beroš o bolničkom sustavu i cijepljenju

“Izloženi smo i dalje velikom pritisku u bolničkom sustavu. To je posljedica porasta broja novozaraženih. Organizacijski i logistički odgovaramo na sve zahtjeve. Solidarno odgovaramo na ove izazove, raspodjeljujemo opremu i nastojimo biti usklađeni. U Zagrebu je aktiviran krizni plan funkcioniranja bolničkog sustava, sve ustanove su ujedinjene s KB Dubrava. Ekipirani smo bolje nego tijekom drugog vala i imamo više respiratora pa lakše odgovaramo svim izazovima”, rekao je Beroš i apelirao na građane da se odgovorno ponašaju. 

“Kada je riječ o cijepljenju, dolazit će veće količine cjepiva u RH i osigurali smo lanac upravljanja procesom cijepljenja koji vode lokalni regulatori. Njima moraju svi zdravstveni djelatnici u pojedinoj županiji biti na raspolaganju. Svi su oni na dispoziciji lokalnim županijskim koordinatorima koji procjenjuju opsege i broj punktova na njihovom terenu. Jedino zajedno možemo odgovoriti na ove izazove. Uigrani smo i promišljeni i moći ćemo odgovoriti i na izazov povećanog cijepljenja. U tijeku je izrada mini akcijskog plana za prioritetne skupine. Ministarstvo zdravstva svim lokalnim koordinatorima stoji na raspolaganju za logističku, organizacijsku ili provedbenu potporu”, naveo je Beroš.

O reformi zdravstvenog sustava

“Na reformi se najozbiljnije radi već više od pola godine, usuglašavaju se neke stvari međuresorno. Javnost će biti informirana o svim elementima u reformi. Važna je financijska stabilizacija sustava. Tu smo napravili iskorak kad smo s veledrogerijama dogovorili otplatni plan do kraja godine. Naša obaveza je utemeljiti promjene koje će sustav učiniti financijski stabilnijim. Pojedini dionici procesa su već dobili zaduženja”, rekao je Beroš.

Ističe da je potrebno uravnotežiti ekonomsku jednadžbu da bi zdravstveni sustav funkcionirao.

“Kao ministar sam prihvatio sve izazove koje nosi provođenje reforme zdravstva. Imam podršku premijera i svih članova Vlade, a od oporbe očekujem konstruktivne prijedloge koji će biti uvaženi, evaluirani. Očekujem da u Saboru podrže predložene reformske mjere. Svu svoju snagu i energiju želim uložiti u ovaj proces i sada je krajnje vrijeme da podvučemo crtu jer se to desetljećima nije događalo. To je važno za sadašnje ali i buduće pacijente. Sazrijelo je vrijeme za promjene u zdravstvenom sustavu”, rekao je Beroš.

O liječnicima obiteljske medicine

“Nije dobro kad se naši građani javljaju liječnicima koji smatraju da im dužnost nije naručivanje na cijepljenje. To nije dobro. Postoji i mogućnost da se građani sami putem telefona ili platforme prijave na cijepljenje, ali ako su došli liječniku i traže informaciju, mislim da liječnici moraju uložiti dodatan napor da prijave te bolesnike na cijepljenje. Nije im to dodatan napor i bez komplikacija ih mogu naručiti na cijepljenje. Važno je intenziviranje cijepljenja da do kraja lipnja cijepimo 50.-55% građana. Molim sve liječnike koji to sada ne rade, da ne upućuju ljude da se sami jave iako je i to moguće jer sve funkcionira”, navodi Beroš.

Ministar Davor Božinović o mjerama

“Stožer je donio 4 odluke za Osječko baranjsku i Požeško slavonsku županiju uvedene nove epidemiološke mjere. Za Zagrebačku županiju produžuju se važeće mjere do 9.5. a za Dubrovačko neretvansku županiju se u dijelu županije ublažavaju mjere. U Osječko baranjskoj županiji je uvedena obveza nošenja maski na otvorenom gdje se očekuje veći broj ljudi, zabrana posjeta domovima za starije i nemoćne osobe. U Požeško slavonskoj županiji se obustavlja iznajmljivanje društvenih domova za sve vrste privatnih okupljanja, a naglašava se obveza poslodavaca da provodi pojačanu kontrolu pridržavanja svih mjera. U jedinicama lokalne samouprave dane su preporuke za pojačani nadzor mjera”, rekao je Božinović.

O organizaciji cijepljenja

Capak ne vidi nikakav problem u organizaciji cijepljenja.

“Istina je da se svako cijepljenje stalno preispituje. Uvjeravam vas da će svo cjepivo koje dođe u budućnosti biti utrošeno i da ćemo cijepiti maksimalno koliko je moguće. Mini akcijski plan nije presudan za to jer svi cijepe. HZJZ nema niti jedne doze cjepiva i sada čekamo ponedjeljak jer smo sve utrošili. U većini županija je tako. Cjepivo se redovito troši. U idućim danima i tjednima ćemo imati velike količine cjepiva i upućivat ćemo javne pozive. Sada imamo kombinaciju vrsta cijepljenja: liječnici, mobilni timovi, masovni punktovi… Spremni smo to pojačati i cijepit ćemo do kraja lipnja sve što smo obećali, a to je sigurno 55% populacije, a možda i više”, rekao je Capak.

Ministar Beroš je dodao da je zadatak omogućiti intenziviranje cijepljenja.

“Mi se pripremamo na dolazak većih količina cjepiva. U Gradu Zagrebu će se trebati utrošiti 40.000 doza u trenutku vršnog opterećenja”, kazao je Beroš.

O postotku prokuženosti u RH

Tijekom ljeta će se nastaviti sa cijepljenjem, a 55% je do kraja lipnja. Tih 55% smo procijenili na temelju doza za koje smo imali obećanja od farmaceutske industrije. Kad krajem lipnja potrošimo te doze, to će biti 55% stanovništva. Mi smo na 17% procijepljenosti stanovništva, a ako uzmete samo odraslo stanovništvo, to je oko 21% hrvatskog odraslog stanovništva. S ovim dozama koje će dolaziti ćemo doći do 55%, a ako dođe više doza, cijepit ćemo i više. O prokuženosti je HZJZ proveo serološku studiju na 1500 ispitanika. Dobili smo da je oko 25% osoba došlo u kontakt s virusom. Neutralizacijski test je bio pozitivan i to znači da su te osobe sigurno imune na virus i neće oboljeti ako opet dođu u kontakt s virusom. Ako se tome pribroje i cijepljeni, tijekom ljeta će biti 70-80% imunih u Hrvatskoj”, rekao je Capak.

O novim punktovima i ‘drive in’ cijepljenju

“Razgovaramo sa Zvonimirom Šostarom o mogućnosti i potrebi dodatnih masovnih punktova ali u njihovoj je ingerenciji odluka o tome. Ja mislim da treba otvoriti još 1-2 punkta za masovno cijepljenje radi lakšeg pristupa. To zahtijeva i dodatne kadrovske kapacitete… Gradske vlasti će odlučiti o tome. Sada se cijepi samo od ponedjeljka do petka. Osobno kao ministar mislim da ne trebamo to gledati na uobičajeni način pa se treba prilagoditi novim izazovima a to uključuje i rad i subotom i nedjeljom. I drive in cijepljenje je po meni jedna od opcija”, rekao je Capak, dodavši da postoje i dalje cijepljenja u ordinacijama liječnika obiteljske medicine i u domovima zdravlja.

“Nisu se svi ugasili, neki još uvijek rade. Počeli smo treću fazu, cijepimo novinare, policiju, idući tjedan će biti cijepljenje vojske i drugih hitnih službi. Kad to bude potrebno, sigurno se može organizirati i dodatne punktove. Što se tiče drive-in cijepljenja, tu postoji i administrativni dio, upisivanje ljudi i izdavanje potvrda i zelenih putovnica. Postoji i opservacija, 10-15 minuta da se ne bi dogodio anafilaktički šok ili neka jača alergijska reakcija. Moguće je organizirati cijepljenje ako su svi administrativni i medicinski uvjeti zadovoljeni. Drive in je dobrodošao ako postoje tehnički uvjeti. Podržavamo to ako ima uvjeta”, rekao je Capak.

O odgodama pričesti i krizmi

“Upućivali smo pozive i preporuke da se suzdržavamo od okupljanja. U razdoblju pričesti i krizmi poseban problem su privatna okupljanja nakon misa. Neki županijski stožeri i biskupije su išli na odgađanje i ja mislim da su to dobre odluke. Apeliram na građane da se pridržavaju mjera i želim podsjetiti da su sva okupljanja ograničena jer za to postoji ozbiljan razlog. Molimo sve ljude da izbjegavaju sve vrste privatnih druženja i slavlja jer ona su najveći rizik za širenje zaraze i rast broja oboljelih”, rekao je Davor Božinović.

O cijepljenima iznad 65 i prelasku na treću fazu

“Svi koji su prijavljeni su pozvani. Oni koji su odbili AstraZeneca, cijepit će se s Pfizerom. Ne možemo reći da smo završili drugu fazu. Cijepili smo oko 50 % stanovništva iznad 65 godina. Cijepimo ih i dalje ali ne možemo zaustaviti prelazak na treću fazu jer moramo potrošiti cjepivo. Tko ima pravo na cijepljenje i želi se cijepiti može se javiti. Možemo u nekom trenutku imati i javni poziv, da kažemo da svi koji se žele cijepiti a stariji su od 65, da mogu doći na neki punkt i tamo će se cijepiti.

“Važno je reći da ima i starijih koji nisu iskazali interes za cijepljenje. To je najmoćniji zdravstveni i medicinski alat protiv teškog oblika bolesti i smrti od nje. Molim sve koji se još nisu prijavili, da iskažu svoj interes i prijave se za cijepljenje”, dodao je Beroš.

O broju novooboljelih

Capak je rekao da smo sada u fazi ravne crte, na vrhuncu epidemije i da bi u idućim danima brojke novooboljelih mogle početi padati.

“Već sada bilježimo mali pad i nadamo se da će biti veći, ali brojevi hospitaliziranih i umrlih kasne za brojevima novooboljelih pa taj pad ne možemo očekivati brzo. Svaki kontakt i mobilnost su rizik za prenošenje infekcije. Najčešće se infekcija prenosi na druženjima gdje se ljudi ne pridržavaju epidemioloških mjera. Najveći problem su nam ta obiteljska okupljanja”, kazao je Capak.

O zanimanju za cijepljenje

“Govorimo o barem jednoj dozi, ali veliki dio tih ljudi će biti cijepljen s dvije doze. Na platformi je bilo prijavljeno 150.000 ljudi, a ne znamo koliko ih se prijavilo liječnicima. Na temelju anketa oko 25% građana kaže da se ne želi cijepiti, 10-15% ih se dvoumi, a svi ostali se žele cijepiti”, rekao je Capak.

O učinkovitosti cjepiva od zaraze

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ govorila je o istraživanju da prva doza štiti oko 65% od zaraze. Ravnatelji u bolnicama kažu da imaju i pacijente koji su cijepljeni.

“Samo cijepljenje nije 100% da se možemo ponašati slobodno dok god virus cirkulira i dok ima necijepljenih i onih koji nisu preboljeli. Važno je znati da već i prva doza daje visoki postotak zaštite, prvo od smrtnog ishoda a dijelom i od težeg oblika bolesti. Primjećujemo da smo imali bolesnike koji su cijepljeni jednom, a nekoliko njih i koji su cijepljeni dva puta. Oni koji su cijepljeni jednom imali su blaži oblik bolesti bez težih posljedica. Oni koji su cijepljeni dva puta imali su pozitivan nalaz a bili su hospitalizirani iz predostrožnosti jer su imali komorbiditete i brzo su mogli biti pušteni doma. Bitno je što više ljudi zaštititi prvom dozom. Razmišlja se i o trećoj dozi i o cjepivima za mutante. Nadam se da ćemo do jeseni znati puno više”, rekla je dr. Markotić.

O pogrješkama na platformi CijepiSe i ispadanju 3000 prijavljenih

“Znam za dvije greške do sada. Prvo je bio prekid testnog funkcioniranja same platforme, a drugo je bila greška kad su se pozivali mlađi od predviđenog. Sada platforma radi. Bilo je rečeno da će tih 3000 biti u bazi zainteresiranih i nadalje”, rekao je Beroš i dodao da će se sve provjeriti i svi ti ljudi će biti pozvani na cijepljenje.

O drugoj dozi različitih proizvođača

“Takve greške se prijavljuju kao nuspojave HALMED-u i takvih slučajeva je u RH bilo 6. Osobe nisu imali nikakvih komplikacija oko toga. U svijetu se ispituje ta mogućnost da druga doza bude neko drugo cjepivo. Imunolozi smatraju da će to čak i dati neku prednost u stvaranju imunološkog odgovora, ali nemamo potvrdu jer su ispitivanja u tijeku”, zaključno je odgovorio Capak.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.