Čeka se raspisivanje crvene tjeralice za Todorićem

23.10.2017. 12:43:07

U slučaju “Agrokor” čeka se odluka o žalbi tužiteljstva na odluku suca istrage Županijskog suda koji je oslobodio 12 uhićenih – bivših Agrokorovih menadžera i bliskih suradnika Ivice Todorića. Očekuje se i donošenje pravomoćne odluke istražnog suca o određivanju istražnog zatvora za Ivicu Todorića. Izvjesno je da će u dogledno vrijeme Hrvatska za Todorićem raspisati akt kojim će se tražiti njegovo uhićenje i ekstradicija. Još uvijek nije poznato hoće li se i kada će se Ivica Todorić vratiti u Hrvatsku. Državno odvjetništvo u subotu je za njim raspisalo plavu tjeralicu, odnosno od zemalja članica Interpola zatražilo pribavljanje obavještajnih podataka o Todorićevom kretanju i adresama koje koristi, piše Jutarnji list. Izvjesno je da će u dogledno vrijeme Hrvatska za Todorićem raspisati neku vrstu tjeralice, odnosno akt kojim će se tražiti njegovo uhićenje i ekstradicija. Akt kojim bi se tražilo Todorićevo uhićenje i izručenje, bilo da se radi o Interpolovoj “crvenoj tjeralici” ili europskom uhidbenom nalogu, svoju utemeljenost crpi iz odluke nadležnog hrvatskog suda, što znači da na snazi mora biti sudska odluka da je protiv njega određen istražni zatvor. Takva odluka postoji, no ona je nepravomoćna, ali prema dosadašnjoj sudskoj praksi, Todorić je teško može osporiti jer je praksa da se o žalbi bjegunca ne odlučuje sve dok ne bude uhićen. Todorić je odlučio da će se boriti protiv tjeralice kada ona bude raspisana, a to ovisi i o tome u kojoj će se uemlji nalaziti kada Hrvatska takav akt protiv njega podnese međunarodnoj zajednici. Todorić može odlučiti da otuputuje u neku od zemalja koje nisu potpisnice nikakve obveze o ekstradiciji. Jedna od lokacija na kojoj bi mogao biti Todorić je London, gdje je navodno boravio tijekom posljednjih mjeseci, a iako se problem izručenja po europskom uhidbenom nalogu iz Velike Britanije sagledavao u kontekstu Brexita, to uopće nije slučaj. Ujedinjeno Kralljevstvo još sudjeluje u režimu EUN-a, pa sam Brexit najvjerojatnije Todoriću neće pomoći. Ako je suditi prema najavama s Todorićevog bloga, dalo bi se zaključiti da Todorić namjerava i tužiti RH zbog, kako on smatra, nacionalizacije Agrokora, a u tom smjeru idu i informacije da je Todorić uz poznatog kaznenog odvjetnika u Londonu kontaktirao i jedno svjetski poznato odvjetničko društvo koje se bavi trgovačkim pravom i koje je zastupalo MOL u arbitraži protiv Hrvatske u Washington.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.