ČEKA SE SUŽBENI STAV SRBIJE: Hoće li imati hrabrosti ići protiv Moskve ili EU ili čekaju na odluku SPC-a, pa na koju stranu

25.02.2022. 17:09:00

U iščekivanju stajališta službenog Beograda o ruskoj invaziji na Ukrajinu, beogradski tisak tvrdi u petak kako je Srbija odbila prijedlog EU-a da podrži teritorijalni integritet Ukrajine, što premijerka Ana Brnabić odbacuje uz ocjenu da je to “brutalna laž”, dok u javnosti dominira stajalište da Rusiji ne treba uvoditi sankcije.

Portal Nova.rs objavio je danas da su članovi Vlade na jučerašnjoj sjednici, kojoj je nazočio i predsjednik Aleksandar Vučić, odlučili da neće prihvatiti prijedlog Europske unije da Srbija osudi ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da poziva na poštivanje međunarodnog prava. 

Srbija nije prihvatila prijedlog EU da se osude svi koji ugrožavaju teritorijalni integritet Ukrajine i neće osuditi invaziju Rusije na tu zemlju, tvrdi taj portal, navodeći da je to stajalište imalo većinsku potporu na jučerašnjoj sjednici srbijanske vlade.

Na tom sastanku “nije uopće bilo govora o sankcijama Rusiji”, navodi portal.

Premijerka Brnabić reagirala je na društvenim mrežama ocjenom da je riječ o “brutalnoj laži”.

“Ovo je najjadnija i najbjednija laž tajkunskih medija. Brutalna laž. Istovremeno, plasirajući ovakve laži, izravno ugrožavate vitalne interese Republike Srbije – i vi, i oni koji vam ovakve stvari plasiraju. Neka ostane zabilježeno”, napisala je Brnabić na Twitteru.

Potpredsjednica vlade Zorana Mihajlović ocijenila je danas da se, u teškoj situaciji u kojoj se nalazi zemlja od izbijanja oružanog sukoba u Ukrajini, predsjednik Aleksandar Vučić ponaša kao državnik, mudro i odgovorno, jer ima najveću odgovornost, priopćeno je iz njenog kabineta.

Oglasila se i potpredsjednica vlade i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ustvrdivši kako “nikakav prijedlog predsjednik Srbije na jučerašnjoj sjednici Vlade nije ni odbio, ni prihvatio”. Ona dalje navodi kako “predsjednik države nije ostrašćen i zato je državnik” koji “za razliku od političara koji ne odlučuju o sudbini zemlje, na najbolji način štiti interese države i njezinih građana”.

Vučić je u srijedu poslije posjeta Madridu, a prije nego li je počeo ruski napad na Ukrajinu, najavio da će Srbija svoje stajalište o ukrajinskoj krizi priopćiti u idućih 48 sati, te da će ono biti “principijelno kao i do sada, utemeljeno na poštovanju međunarodnog prava”.

Vučić je danas, otvarajući tvornicu kompanije Nestle, izbjegao komentirati situaciju u Ukrajini.

Obraćanje srbijanskog šefa države u povodu napada Rusije na Ukrajinu i međunarodne krize najavljeno je večeras u 18:15 sati, nakon što se tijekom popodneva još jednom sastane Vijeće za nacionalnu sigurnost.

U javnosti prevladava stajalište da službeni Beograd zbog nacionalnih i gospodarskih interesa ne treba uvoditi sankcije Rusiji, a sve su glasniji zahtjevi da se nedvojbeno istakne potpora i naglasi solidarnost s građanima Ukrajine koji su među prvima stali uz Srbiju i tadašnju SR Jugoslaviju, osudivši agresiju zračnih snaga NATO koja je trajala od 24. ožujka do sredine lipnja 1999. godine.

Izvor: Fenix.hr

Izvorni autor: Marin Marić/Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić / Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.