Čekali ste snijeg? Mjesečna prognoza kaže - ništa od toga, zima je gotova

23.01.2020. 07:56:00

Pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim tjednima do 01.03. i početak klimatološkog proljeća

Nakon objavljivanja mjesečne prognoze ECMWF-a na stranicama EFFIS-a, a u Europi je gotova! Naime, pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim tjednima do 01.03. i početak klimatološkog proljeća. Očekivano temperaturno odstupanje je zamjetno te najizraženije u Rusiji otkuda nam stižu pravi zimski proizvodi, pišu na  Istrametu .

Da ne znači da neće biti kratkotrajnih fronti ili možda čak i ciklona koja može donijeti snijeg, niti jedna od velikih zimskih scenarija čini da neće biti ništa. Tome u prilogu ide i stvarno kako se predviđa manje oborina od prosjeka, što znači nastavak dominacije tople anticiklone.

  • Slab snijeg u Zagrebu

Znalci će sigurno primijeniti i iznimno kompaktan polarni vrlog o čemu smo pisali još 05. siječnja. Globalna cirkulacija prema očekivanim sezonskim prognozama tako je postigla da će dio vrta konstantno zahvatiti Atlantik, što stalno obnavlja ciklonu na tom području. U takvoj situaciji ozbiljni zimski scenariji u Europi nisu izgledali do daljnjeg. Možda tek na proljeće kad slijedi sezonsko slabljenje vrtloga, ili kome treba dodati hladnoću i snijeg?

Izvor: Tportal

Izvorni autor: Bi.S/Foto:Ronald Gorsic / CROPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.