Cerar: S Plenkovićem više ne želim pregovarati o granici

30.06.2017. 14:15:55

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak navečer za Slovensku televiziju, da na najavljenom sastanku s Andrejom Plenkovićem ne misli pristati na nove pregovore o granici, nego da namjerava govoriti o tome kako “primijeniti” arbitražnu presudu koju Slovenija prihvaća i drži je “pravno obvezujućim aktom” za obje strane u sporu.

Ona je obvezujuća, rekao je slovenski premijer, bez obzira na to što Hrvatska arbitražni proces smatra nepovratno kompromitiranim i predlaže razgovore o bilateralnom problemu u novom okviru, te bez obzira na ovakve ili onakve reakcije u europskim prijestolnicama. “Želimo pregovarati, ali ne o novom sporazumu nego o tome kako implementirati arbitražnu presudu, bit će to dijalog o izvršenju današnje presude”, kazao je Cerar vezano uz najavljeni prvi posjet premijera Plenkovića Ljubljani. Cerar je potvrdio da je u četvrtak, isti dan kada je donošena arbitražna presuda o graničnom prijeporu dviju država, razgovarao telefonom s Plenkovićem, s kojim se je dogovorio za sastanak u Ljubljani 12. srpnja. Slovenski premijer je pojasnio da Slovenija neke aspekte današnje odluke arbitara treba još prostudirati, ali da će presudu poštovati i nastojati je primijeniti. Cerar je kazao kako ne očekuje da će Hrvatska odmah promijeniti svoje stajalište o arbitražnoj presudi, ali da ne vjeruje da na njemu može dugo ustrajati i inzistirati jer kao članica EU-a i NATO saveza mora poštovati međunarodno pravo te pristati na izvršenje odluke međunarodne arbitraže kao obvezujućeg akta. Arbitražna presuda je važeća i izvršna za obje strane, nevezano uz to hoće li se ili ne o tome izjasniti neke europske države ili Europska komisija, kazao je Cerar. Ipak, naveo je kako bi želio da se o obvezujućoj prirodi presude jasno izjasne Europska komisija i druge europske ustanove, onako kako se to napravilo prilikom uvođenja sankcija Rusiji zbog njenog kršenja međunarodnog prava u ukrajinskoj krizi ili u reakciji na presudu međunarodne arbitraže u sporu između Kine i Filipina.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.