Češka ministrica teško optužila Orbana: Važnija mu je jeftina ruska nafta od ukrajinske krvi

27.03.2022. 10:42:00

Jana Černochová, češka ministrica obrane, u petak je priopćila kako neće sudjelovati na sastanku Višegradske skupine, udruženja četiriju srednjoeuropskih suverenih država – Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske.– Osobno neću ići u Mađarsku na sastanak ministara obrane V4 (srijeda – četvrtak). Sljedeći tjedan imaju izbore i nije u redu da ondje sudjelujem u kampanji. Uvijek sam podržavala V4 i jako mi je žao što je mađarskim političarima jeftinija ruska nafta važnija od ukrajinske krvi – objavila je na Twitteru Černochová uz hashtag # SlavaUkraini, javlja Jutarnji list.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je u četvrtak na čelnike NATO-a da povećaju vojnu potporu njegovoj zemlji upozorivši ih da bi iduća ruska meta mogle biti članice NATO-a u istočnoj Europi, uključujući Poljsku. Tijekom emotivnog obraćanja čelnicima zemalja EU istog dana, Zelenski je posebno prozvao upravo mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Slušaj, Viktore, znaš li ti što se upravo događa u Mariupolju?”, zapitao je Zelenski Orbana koji se zadnjih godina zbližio s Kremljem.

“Jednom za svagda moraš odlučiti na kojoj si strani”, rekao je Zelenski u videosnimci emitiranoj čelnicima EU-a okupljenima na samitu u Bruxellesu. Osim toga, Zelenski je pozvao Mađarsku, koja je vrlo ovisna o ruskim energentima, da prekine trgovanje s Moskvom.

Jače sankcije Rusiji i isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini protive se interesima Mađarske, odgovorio mu je u petak premijer Viktor Orban.“Mađarska želi ostati izvan ovog rata i neće dopustiti transfer oružja za Ukrajinu”, ustvrdio je Orban, a prenio glasnogovornik njegove vlade Zoltan Kovacs.

Izvor: dugopolje.org

Izvorni autor: Ivica R./Foto: ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.