ČETIRI DANA PRIJE PUCNJAVE! U Vladi se dogodilo nešto neobično: Povezano s Božinovićem

12.10.2020. 18:39:00

Na Markovom trgu upucan je policajac koji je u bolnicu prebačen vozilom Hitne pomoći, a nakon kratke potrage pronađen je i počinitelj koji je počinio samoubojstvo. Premda se incident odvio pred zgradom Vlade, premijer Andrej Plenković u tome ne vidi propuste ministra policije Davora Božinovića niti smatra da on zbog tog incidenta treba podnijeti ostavku, baš kao što Božinovića nije smatrao odgovornim ni kada je pred Vladinom zgradom europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić iskrcao kombi lubenica. U to su doba stručnjaci za sigurnost tvrdili kako je u kombiju umjesto lubenica moglo biti pola tone eksploziva, a sigurnosni stručnjak Željko Matječić zapitao se kako je kombi uopće mogao doći u tu štićenu zonu. I drugi stručnjaci postavljali su slična pitanja jer se kombi pojavio u zoni neposredne zaštite štićenog objekta, a u tu zonu nitko ne može doći bez najave.

“Prvo, Markov trg, a posebno ulaz u zgradu Vlade, štićena je zona pa je netko trebao zaustaviti kombi prije nego što je došao na glavni ulaz. Vozač kombija upotrebljavao je zvučne signale poput vozila Hitne pa se postavlja pitanje je li to također smio i hoće li i zbog toga biti sankcioniran, kao i tko će platiti čišćenje Markova trga”, pitao se sigurnosni stručnjak Bono Marijanović. Zanimljivo, ovaj posljednji incident dogodio se samo nekoliko dana nakon što su iz Vlade priopćili da umjesto Božinovića novi član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost postaje Tomo Medved koji je time dobio i dužnost predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. Kad je pak riječ o Božinoviću, on u svojim javnim istupima nerijetko naglašava kako sigurnost na području Hrvatske nije narušena ni u ovim epidemiološkim uvjetima koji su izvanredni.

“Sigurnost na području naše zemlje nije narušena u ovim izvanrednim situacijama i posebnim epidemiološkim uvjetima, ni za vrijeme turističke sezone. Setom novih operativnih rješenja i modelima njihove provedbe policija se prilagodila promjenama u načinu počinjenja kaznenih djela uzrokovanih epidemijom, a posebnu pažnju usmjerila je na nasilje u obitelji i ranjive skupine društva”, rekao je Božinović na obilježavanju Dana policije i blagdana sv. Mihovila, zaštitnika hrvatske policije u Policijskoj akademiji.
Upozorivši da su se nakon lockdowna reaktivirale nezakonite migracije i s njima povezane krijumčarske mreže, istaknuo je kako je njihov rastući trend policija dočekala tehnički i kadrovski spremna. “Hrvatska policija svoj posao radi odgovorno i profesionalno, fokusirana na prioritetne probleme”, rekao je. Posebice je izdvojio borbu protiv krijumčarenja ljudi u kombinaciji s nezakonitim migracijama te iskorjenjivanje korupcije. Božinović je naglasio kako im je glavni cilj pojačati operativu i policijske postaje, a smanjiti birokratizaciju poslovanja. Pri tome će naglasak staviti na digitalizaciju i efikasnost rada te ubrzati radne procese, ciljano koristiti europske fondove te modernizirati sustav civilne zaštite.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Iva Međugorac/Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.