Četvero pripadnika OS RH sudjelovalo na vojnom mimohodu u Madridu

13.10.2016. 08:32:06

Hrvatski predstavnici u mimohodu ulicama Madrida bili su zajedno s više od 3000 pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Španjolske i država NATO-a koje sudjeluju u združenim snagama visoke spremnosti - VJTF snagama. Četvero pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovalo je u srijedu na tradicionalnome vojnom mimohodu u Madridu, povodom španjolskog nacionalnog praznika i Dana Oružanih snaga Kraljevine Španjolske. Hrvatski predstavnici u mimohodu ulicama Madrida bili su zajedno s više od 3000 pripadnika Oružanih snaga Kraljevine Španjolske i država NATO-a koje sudjeluju u združenim snagama visoke spremnosti  - VJTF snagama. OS RH predstavljali su pukovnik Dražen Ivandić iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, poručnik bojnog broda Slaven Jurišić iz Hrvatske ratne mornarice, poručnik Marin Samardžić iz Zapovjedništva za potporu i skupnica Romana Sajn iz Hrvatske kopnene vojske. Ove godine mimohod ima međunarodni karakter jer je Kraljevina Španjolska uputila poziv svim državama koje sudjeluju u NATO-ovim združenim snagama visoke spremnosti, a među njima i Republici Hrvatskoj, za sudjelovanje na vojnom mimohodu u Madridu. Španjolska tako želi prezentirati zajedničke napore država koje sudjeluju u VJTF snagama, našu neumornu predanost i zajednički doprinos kolektivnoj obrani NATO saveza, objavljeno je na internetskim stranicama Oružanih snaga RH. VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) kao združene snage visoke spremnosti najspremniji su dio snaga NATO saveza za brzi odgovor i prvenstveno su predviđene kao sredstvo odvraćanja potencijalnog protivnika, za kolektivnu obranu i provedbu najzahtjevnijih operacija. Pukovnik Dražen Ivandić, voditelj skupine pripadnika Oružanih snaga RH koji su sudjelovali na mimohodu, istaknuo je da je sve proteklo u najboljem redu, a dodatnu snagu svim sudionicima mimohoda dali su okupljeni građani koji su ih unatoč kiši bodrili. "Uspostavili smo nova prijateljstva, najviše s Amerikancima, ali i sa svim drugim sudionicima mimohoda s kojima smo rame uz rame koračali ulicama Madrida", dodao je pukovnik Ivandić. Skupnica Romana Sajn istaknula je da je osjećala ponos, čast i veliko uzbuđenje koračati za hrvatskom trobojnicom sa svojim kolegama, pripadnicima Oružanih snaga. "Poseban je osjećaj biti jedna od četiri pripadnika Oružanih snaga koji predstavljaju svoju zemlju na vojnom mimohodu. Zbilja neopisivo!", naglasila je skupnica Sajn.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.