Četvorica pripadnika HVO-a uhićena zbog ubojstva trojice Bošnjaka

11.06.2015. 16:26:32

Tereti ih se da su zajedno s drugim pripadnicima civilne i vojne policije zarobili tri nenaoružana civila bošnjačke nacionalnosti i potom ih ubili Četvorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i civilne policije Herceg-Bosne uhićena su u četvrtak po nalogu tužiteljstva BiH pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad bošnjačkim civilima na području Čapljine, izvijestili su iz tužiteljstva i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Uhićeni su Nikola Zovko (57), Petar Krndelj (51), Krešo Raič (59) i Ivica Čutura (51). Tužiteljstvo tereti Čuturu da je tijekom srpnja 1993. u Čapljini protupravno uhitio nekolio bošnjačkih civila koji su potom zatočeni u logoru "Gabela". Za Zovka, ratnog načelnika u policijskoj postaji u Čapljini, Krndelja koji je tamo bio zapovjednik i Rajiča kao zapovjednika voda vojne policije HVO navedeno je da su postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Tereti ih se da su zajedno s drugim pripadnicima civilne i vojne policije zarobili tri nenaoružana civila bošnjačke nacionalnosti i potom ih ubili. Također su teško ozljedili i zarobili još jednog Bošnjaka koji je odveden u policijsku postaju u Čapljini gdje je zlostavljan, navodi tužiteljstvo.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.