CIA i službeno potvrdila: SUPER TAJNA baza 'Area-51' postoji

16.08.2013. 09:49:32

Iako je to za mnoge već 'voda ispod mosta', što se saznanja tiče, američka obavještajna služba CIA tek je odnedavno i službeno priznala kako postoji super-tajna baza u Nevadi, poznata kao čuveni 'Area-51'. U dokumentima s kojih je skinuta oznaka tajnosti, američka obaviještajna služba potvrdila je špekulacije koje su trajale desetljećima - super-tajna baza 'Area-51' doista postoji. Nacionalni sigurnosni arhiv Sveučilišta George Washington dobio je na uvid CIA-in dokument o povijesti programa razvoja špijunskog zrakoplova U-2 i jučer su ga i javno objavili, prenosi AP. Taj dokument pregledan je još 2002. godine, no svaki spomen dotične baze bio je redaktiran, odnosno izbrisan ili zacrnjen. Te godine dokument je pregledao Jeffrey Richelson, iz spomenutog američkog nacionalnog arhiva. On je 2005. godine ponovno zatražio isti dokument na uvid, a tek prije nekoliko tjedana ga je opet i dobio, no ovog puta u njemu ništa nije izbrisano i jasno se moglo pročitati gdje se program provodio - u bazi poznatoj kao 'Area-51'. Richelson vjeruje kako je CIA spomenutim dokumentom vjerojatno odlučila ne prikrivati više očitu stvar, koju su prethodno potvrdili čak i američki dužnosnici, ali ipak ne i eventualne tajne programe koji se možda tamo provode ili su se provodili. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.