'Cijena pšenice treba ostati na nivou prošle godine'

11.07.2013. 15:41:43

11.7.2013

Slavonski župani i njihovi zamjenici na današnjem sastanku župana u Požegi zatražili su žurni sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom na kojem bi trebali biti i predstavnici poljoprivrednika. – Naš seljak je ove godine devastiran kako zbog elementarnih nepogoda koje su ih pratili od ranog proljeća, a nastavile su i u vrijeme žetve. Tražimo da država potpore našem seljaku mora u cjelosti ispoštovati. Isto tražimo da se cijena pšenice i cijena skladištenja definira – izjavio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Vukovarsko srijemski župan Božo Galić kazao je da je realno da cijena pšenice bude na nivou prošle godine s čime su se složili i svi ostali. – Ako želimo spastiti poljoprivredna gospodarstva onda Ministarstvo treba o tome razgovarati s njima i pružiti im potporu jer ova godina je za njih bila jako teška – kazao je Galić. Željko Kliček, zamjenik osječko-baranjskog župana podsjetio je da njihova županija prije šest godina predlagala zakon o skladišnici koji je i donesen, ali nije u punoj primjeni. – Svi trebaju imati iste uvjete poslovanja. Ne mogu se jedni dogovarati s drugima koliko će platiti drugima, a da Ministarstvo još i podržava takav način dogovora otkupljivača čime možda i krši zakon – poručio je Kliček. Župani su razgovarali još o sanaciji bolnica zaključivši da se tu radi o političkom pitanju i da se zapravo ne saniraju bolnice nego HZZO. Kada je u pitanju korištenje sredstava EU fondova župani su zaključili da se ne smije dogoditi kao što se sada događa da oni sve odrade na terenu, a onda zastoj nastaje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Isto tako su zatražili država osnuje garancijski fond na razini ministarstava koji će pomoći bržoj realizaciji projekata, ali da država financijski pomogne u dijelu izrade potrebne dokumentacije kako bi se što više sredstava moglo iskoristiti iz fondova EU. >>Čakovečki mlinovi otkupljuju pšenicu po kunu i pet lipa Izvornu vijest možete polgedadi ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.