Čim su došli turisti, HDZ-ov načelnik sumnjivim radovima blokirao ulaz u mjesto

22.06.2021. 18:05:00

U OPĆINI Baška Voda konačno je počela turistička sezona - po ulicama se čuje češki i njemački jezik, plaže više nisu toliko puste, otvoreni su sezonski obrti, a baš sada, na glavnom ulazu u mjesto, Općina je stala punom parom graditi rotor.

I ne samo da Općina radove obavlja protivno vlastitoj odluci koja kaže da od 1. lipnja bageri, pikameri i ostala mašinerija moraju biti ugašeni, nego i Državni inspektorat već desetak dana provjerava imaju li potrebne dozvole.

Gosti stigli, stvaraju se kolone, jednom riječju - kaos 

 
Na ulazu u Bašku Vodu, Općina gradi rotor
Na ulazu u Bašku Vodu, Općina gradi rotor
00:00
/
01:38

Rotor se gradi na križanju vrlo frekventnih cesta, na samom ulazu odnosno izlazu iz mjesta, između jedinih većih trgovačkih lanaca, na kraju ulica koje vode do najvećih hotela. Mještani s kojima smo razgovarali situaciju jednom riječju opisuju kao - kaos.

Automobili kao i prije tuda prolaze, nastaju gužve, prašina se diže na sve strane, a kako nam kažu oni koji svaki dan silom prilika motre situaciju, nema ni semafora koji bi regulirali promet.

I mi smo posjetili gradilište. Na njemu, uz najbolju volju, nismo uspjeli pronaći tablu s nazivom izvođača i brojem građevinske dozvole. Nismo je vidjeli ni na stranicama Županije, gdje se inače dozvole objavljuju. 

Načelnik kaže da s nama ne razgovara :(

Da provjerimo gradi li Općina bespravno u sezoni u vrijeme zabrane radova, kontaktirali smo načelnika Joska Roščića, HDZ-ovca koji gotovo 30 godina upravlja mjestom. Nakon što smo se predstavili, kazao je tek da s nama ne razgovara. 

Kako su nam pojasnili vijećnici, ova je Odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova na snazi budući da novo Općinsko vijeće još nije krenulo s radom, pa nije ni moglo raspisati odluku za 2021. godinu.

U Odluci se spominje da od nje mogu biti izuzeti hitni i nenadani radovi na objektima opasnima po ljudski život te radovi od gospodarskog interesa koje je odobrilo Općinsko vijeće. A budući da je bilo predviđeno da radovi budu gotovi do sredine svibnja, Općina nije imala potrebu tražiti od vijeća tu dozvolu.

Jedan običan, mali rotor (krug u sredini) grade duže od tri mjeseca

Kažimo da su formalno gledano radovi započeli još u ožujku. Izgradnja malog rotora sa svim pripadajućim sadržajima, poput prometne signalizacije i nogostupa, mogla je, nagađaju mještani, biti gotova i za mjesec dana. 

No, ovaj se rotor radi već više od tri mjeseca i još se ne nazire kraj. Rotor je, zapišimo i to, prema onome što smo vidjeli, u najboljem slučaju širok sedam metara.

Hoće li Općina dodatno plaćati zato što su se radovi otegli?

Sve smo te sitnice htjeli pretresti s načelnikom Roščićem.

Da je htio razgovarati, pitali bismo i za neku drugu dokumentaciju. Do nas je, od dobro upućenih izvora, došao elaborat napravljen u svrhu, kako piše, "izvanrednog održavanja rotora". Kako je to moguće, ako rotora na tom raskrižju nikad nije bilo i tek se gradi? Odnosno, kako održavaju nešto čega nema? 

Građevinska inspekcija provjerava ima li rotor papire

Dalje smo kontaktirali Državni inspektorat da provjerimo znaju li oni posjeduje li investitor rotora dozvole. 

"Građevinska inspekcija Državnog inspektorata provodi ispitni postupak nad izvođenjem građevinskih radova na lokaciji iz Vašeg upita te ćemo Vas o utvrđenom obavijestiti po okončanju istog", poručili su. Neslužbeno smo saznali da je Općina tek nedavno, prije nekoliko mjeseci, išla u izvlaštenje i kupnju parcela uz rotor od mještana i da, uz najbolju volju, nisu mogli dobiti dozvole do dana kad su radovi počeli. 

Na općinskom fejsu stoji da će radovi biti gotovi u svibnju, sad je kraj lipnja

Na općinskoj Facebook stranici pronašli smo status iz travnja, gdje pišu da će ovi radovi biti okončani "u drugoj polovici svibnja". Dali smo si truda i pogledali na kalendar. Piše da smo u zadnjim danima lipnja.  

Posao dobila firma u vlasništvu mame HDZ-ovca, predsjednika općinskog vijeća Hrvaca

"Investicijom Županijske uprave za ceste i Općine Baška Voda rješava se problematično raskrižje ulice Dr. Šimuna Sikavice i Tri ceste na ulazu u Bašku Vodu. Kao optimalno rješenje odabran je kružni tok umjesto raskrsnice. Ovom investicijom će se umanjiti gužve, povećati sigurnost i protočnost prometa. Vrijednost investicije je 1.300.000 kuna s PDV-om. Izvođač radova Gradina Mont. Općina Baška Voda se obvezala i riješila imovinsko-pravna pitanja, radovi su već započeli, a završetak radova predviđamo u drugoj polovici svibnja", piše na Facebook stranici Općine.

Zanimljivo, tvrtka Gradina-Mont, koja obavlja radove, u vlasništvu je majke HDZ-ovca iz okolice Sinja, preciznije, Ivana Bandića, čovjeka koji je u vrijeme sklapanja ovog posla obavljao dužnost predsjednika Općinskog vijeća Hrvaca.

Sufinancira ŽUC, državna firma kojom upravlja donedavni predsjednik splitskog HDZ-a, Petar Škorić  

A Županijskom upravom za ceste, koja se spominje kao suinvestitor, upravlja Petar Škorić, dojučerašnji predsjednik splitskog HDZ-a i čovjek za kojeg se, kako se više puta pisalo, navodno namještao natječaj da može postati ravnateljem. On je, naime, u vrijeme kad su mediji o tom fenomenu izvještavali, bio jedini ravnatelj neke županijske uprave za ceste koji nije građevinske ili srodne struke. 

ŽUC pokriva 70 posto izgradnje rotora, a Općina Baška Voda 30 posto.

Dakle, HDZ-ovac Josko Roščić je kao načelnik naručio izradu rotora, (koji se gradi u sezoni čime Općina krši vlastitu Odluku o zabrani radova), za 1.742.242.50 kuna od majke HDZ-ovca Bandića, a sve je amenovao HDZ-ovac Škorić, ravnatelj Županijske uprave za ceste. 

Da pojednostavnimo. Dva su HDZ-ovca majci trećeg HDZ-ovca dala posao od milijun i sedamsto tisuća naših kuna. 

Izvor: index.hr

Izvorni autor: Andrea Topić/Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.