Ćirilica se vraća u Vukovar: Bez obzira na poseban pijetet, Grad heroj neće bit izuzet od Zakona!

22.11.2013. 15:14:24

1

"Ovakva odluka svjedoči o iznimno brutalnom nasilju nad našim gradom koje je prikriveno zakonom i pločama. Ovdje je riječ o politikanstvu najgore vrste koje im nikada neće proći"- kazali su iz Stožera na odluku ministra Bauka koji je obustavio odluku ukidanja ćirilice u Vukovaru i to na zahtjev srpske nacionalne manjine!

Ministar Arsen Bauk obustavio je primjenu članka 22. statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara, kojim je područje Grada Vukovara bilo izuzeto od primjene Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina i to na zahtjev Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara! Pojednostavljeno, ćirilica se vraća u Vukovar!

Kako je to bilo za očekivati, na sve strane krenule su reakcije revoltiranih građana, branitelja, udruga, stranaka i svih onih koji su odluku o ukidanju ovog pisma u gradu koje je odnedavno mjesto posebnog pijeteta dočekali kao još jednu pobjedu.

HSP AS Podružnica Vukovar duboko Vukovar je razočarana odlukom Ministarstva uprave:

"Nažalost, ne iznenađuje nas ovakva odluka, s obzirom na dosadašnje izjave ministra Bauka, te politiku koju je isto ministarsvo provodilo proteklih nekoliko mjeseci glede nasilnog uvođenja dvojezičnosti na području Grada Vukovara. Ova odluka, samo je još jedan dokaz politike nerazumijevanja i omalovažavanja Žrtve Vukovara. Unatoč tomu, uvjereni smo da će u konačnici Ustavni sud sve promjene Statuta Grada Vukovara proglasiti pravovaljanim, kako bi Vukovar u pravom smislu riječi postao Mjestom posebnog pijeteta, isključivo sa službenim hrvatskim jezikom i latiničnim pismom."

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nije iznenađen:

- Bilo je samo pitanje trenutka kada će se to dogoditi. Ovakva odluka svjedoči o iznimno brutalnom nasilju nad našim gradom koje je prikriveno zakonom i pločama. Ovdje je riječ o politikanstvu najgore vrste koje im nikada neće proći!- kratko su, ali odlužno kazali članovi Stožera.

Neviđenom upornošću i željom da se obustavom odluke o ukidanju ćirilice udovolji srpskoj nacionalnoj manjini, a nauštrb želje hrvatskih građana koji to pismo u Vukovaru ne žele, doveden je u pitanje i status za koji se Stožer teško i mukotrpno borio – pijetet. Jer... Vukovar će teško moći biti mjesto od posebnog pijeteta kojem se treba pokloniti i uvažavati biti bude li ga krasio neugodan podsjetnik na pakao 90-tih – ćirilica.

 
  • Autor: S.V.
  • Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.