Ćirilične ploče i na ulazima u gradove najkasnije za šest mjeseci?

30.10.2013. 10:18:45

1_171721

Na područjima gdje je prvo Statutom utvrđeno jednakopravno korištenje ćirilice kao pisma na pločama će stajati natpis na latinici, a ispod toga na ćirilici.

Hrvatske ceste će za nekoliko mjeseci početi postavljati dvojezične ploče na ulazima i izlazima iz županija, općina, gradova i sela u čijim statutima stoji da se u njihovoj lokalnoj zajednici jednakopravno koristi jezik i pismo nacionalnih manjina, prenosi Jutarnji list.

Kako pišu, navodno je u tijeku izrada elaborata kojim će se utvrditi koje sve jedinice lokalne samouprave u svojim statutima imaju odredbu da se za mjesta i lokalitete koristi jezik i pismo nacionalne manjine.

Sva ona mjesta koja imaju takve odredbe dobit će dvojezične ploče na ulazu i izlazu iz županije, općine, grada i sela. Dakle, ako grad Vukovar u svom Statutu ima takvu odredbu, na ulazu u grad i izlazu iz njega trebala bi stajati ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisom.

Elaborat bi mogao biti gotov za nekoliko mjeseci kako se očekuje u Hrvatskim cestama, a ploče bi se mogle početi postavljati najkasnije za šest mjeseci. HAC-ONC, zadužen za održavanje autocesta, razmatrao je treba li postaviti dvojezične ploče na dionicama koje prolaze kroz županije koje u svojim statutima imaju takvu odredbu.

Tamošnja pravna služba utvrdila je da to nije potrebno jer na autocestama stoje oznake smjera kretanja, a ne mjesta i lokaliteta.

No, za razliku od HAC ONC- a, u Bini Istri pozitivno su odgovorili na zahtjev Istarske županije o postavljanju dvojezičnih natpisa na pločama koje označavaju izlazak s Istarskog ipsilona. Stoga se na toj prometnici jasno mogu vidjeti ploče na kojima su natpisi mjesta na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.