Ćirilične ploče skinute i sa zgrade Općine Krnjak!

18.09.2013. 12:26:42

U utorak navečer nepoznate su osobe skinule ploče sa zgrade Općine Krnjak, a odmah je reagirao i načelnik Dejan Mihajlović, koji je o svemu obavijestio policiju

U utorak navečer, oko 22 sata, osobe još uvijek nepoznata identiteta skinule su dvojezične ploče sa zgrade Općine Krnjak. Policija je u srijedu ujutro potvrdila skidanje ploča, a očevid je u tijeku. Dejan Mihajlović, načelnik Općine, o tome je izvijestio policiju. Karlovački dožupan Siniša Ljubojević (SDSS) najavio je tiskovnu konferenciju za novinare.

Podsjetimo, prije nekoliko dana u Vojniću je prekinuta nogometna utakmica između momčadi Petrova gora i Krnjak 95 zbog ćiriličnog natpisa izvješenog od strane navijača Petrove gore.  Sve se prikazalo u znaku političkih konotacija i situacija je dovela do nacionalnih tenzija jer su većina igrača Petrove gore Srbi, a Krnjaka Hrvati.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Srpski demokratski forum o skidanju ploča u Krnjaku: Poziv državnim tijela na akciju protiv vandalizma i šovinizma

1_52398d08aabfb Dvojezične ploče koje su se na zgradi općine Krnjak nalazile već dugi niz godina su zapravo simbol suživota i dobrih međunacionalnih i međuljudskih odnosa Hrvata i Srba na tom području i njihovo nasilno skidanje pod okriljem noći predstavlja atak mržnje prema srpskoj manjini i čin podrivanja ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske i udar na dosegnute demokratske vrijednosti pomirenja, prosperiteta, vladavine prava i svekolikog razvoja, stoji u priopćenju.

Srpski demokratski forum osudio je čin koji se noćas dogodio u općini Krnjak, gdje su nepoznate osobe skinule dvojezične ploče sa zgrade općine.

"Upozoravamo na eskalaciju međunacionalnih tenzija, netolerancije, agresije i vandalizma koji se prelijevaju iz istočne Slavonije, a vezani su za uspostavu demokratskih standarda i civilizacijskih stečevina u zaštiti i promociji ljudskih prava i prava nacionalnih manjina.

Dvojezične ploče koje su se na zgradi općine Krnjak nalazile već dugi niz godina su zapravo simbol suživota i dobrih međunacionalnih i međuljudskih odnosa Hrvata i Srba na tom području i njihovo nasilno skidanje pod okriljem noći predstavlja atak mržnje prema srpskoj manjini i čin podrivanja ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske i udar na dosegnute demokratske vrijednosti pomirenja, prosperiteta, vladavine prava i svekolikog razvoja. Prava nacionalnih manjina, posebno pravo Srba na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, nisu problem samo onih jedinica lokalne samouprave u kojima se ovaj manjinski standard može i treba implementirati, već postaju ispit demokratske zrelosti Republike Hrvatske, te ispit iz tolerancije i uvažavanja za cjelokupno hrvatsko društvo.

Zbog toga, Srpski demokratski forum apelira na smirivanje međunacionalnih tenzija koje su potpuno nepotrebno i neutemeljeno izazvane, te poziva nadležna državna tijela na odlučnu akciju protiv vandalizma i šovinizma koji pod krinkom protivljenja ćirilici prijete demokratskim stečevinama hrvatskog društva i razvoju Hrvatske kao moderne europske države koja provodi vlastite zakone te štiti i promiče ljudska prava i prava nacionalnih manjina", stoji u priopćenju Veljka Džakule, predsjednika Upravnog odbora SDF-a.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.