Članovi UHB i ŠRK na Đurđevačkoj Picokijadi

26.06.2021. 18:45:00

U očuvanju izvornosti i tradicije grada Đurđevca, sudjelovali su i članovi Udruge Hrvatskih Branitelja koji su ujedno i članovi Športsko Ribolovnog Kluba Peski Đurđevac. Ako ste ikada posjetili Picokijadu u Đurđevcu, onda vam je ova manifestacija već poznata.

Ova manifestacija se održava od 1968. godine, počevši s prikazom 'Legende o Picokima'. Radnja je smještena u doba napada turske vojske na Đurđevačku utvrdu. Kako Ulama-beg nije uspio u svom naumu da porazi đurđevačke branitelje, odlučio se na drugačiji potez - dugotrajnu opsadu kako bi vojska i pučanstvo izgladnili.

Da nije bilo lukavosti i mudrosti Đurđevčana, zasigurno bi u tome i uspio. U ovoj maloj utvrdi je hrane doista nestalo, te sve što je ostalo je bio jedan mali pijetao. Ovaj preostali zalogaj nije mogao nahraniti ljude, ali je jedna starica došla na zanimljivu ideju - da tog zadnjeg pijetla stave u top i ispale u turski tabor.

Vojnici su to i učinili i tako se spasili. Turci su mislili da u utvrdi ima još toliko hrane da se mogu razbacivati i izrugivati onima koji su u opsadi, te iz tog razloga odustali od opsade i napustili bojište. Kao nekakvu kletvu, Ulama-beg je Đurđevčane nazvao Picokima.

Picokijada je od 2007. godine priznata kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske te je poznata i izvan naših granica. U to vrijeme, na ulicama ovog grada možete vidjeti scenski prikaz 'Podravina od leta do leta', gdje možete vidjeti kako su izgledali običaji i folklorno naslijeđe toga kraja.

U to vrijeme se odvija oanakav život kakvog više nema, te se izlažu alati kojima su se ljudi u to vrijeme koristili, prikazuju se zanati koji su izumrli te zaboravljeni običaji i narodne nošnje. Ovo se također odnosi i na gastronomiju te tradicionalne ručne radove- a izložbu kolača ne želite propustiti.

Slatka izložba nikoga neće ostaviti ravnodušnim sa Digankama, Zlevankama i ostalim poslasticama. Druga priredba se odnosi na natjecanje u pripremi jela. Ove godine su se članovi UHB RH i ŠRK Peski pridružili manifestaciji te okušali u pripremi jela od ribe, točnije šarana na kotlu. 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.