ČOVJEČNOST U RATU: Pakrački branitelji spasili 300 pacijenata s odjela psihijatrije, većinom srpske nacionalnosti

29.09.2020. 15:54:00

Prije 29 godina na današnji dan hrvatski branitelji izveli su jedno od najherojskijih djela Domovinskog rata.

Spašavanje pacijenata najtežeg odjela

Pod neprestanom paljbom i kišom granata koja je zasipala bolnicu u Pakracu, sa psihijatrijskog odjela spasili su 300-tinjak pacijenata, mahom pripadnika srpske nacionalne manjine.

Među glavnim organizatorima provedbe evakuacije psihijatrijskih pacijenata iz pakračke bolnice bio je 31-godišnji Marko Martinelli koji je tada obnašao dužnost zapovjednika voda.

Vodili ih preko improviziranog mosta

“Shvatili smo da je evakuacija preko postojećeg mosta na rijeci nemoguća jer su nas imali na dlanu, pa smo odlučili postaviti improvizirani most. Navečer smo počeli sa spašavanjem. Kad je počela evakuacija bio sam odmah pokraj izlaza iz zgrade kroz koji sam prihvaćao oboljele iz podruma. Bili su uplašeni, nemirni, neki su pružali otpor i bili agresivni. No svakako smo se snalazili da ih smirimo: govorili smo im da idu kući, ili na izlet, a mlađima da će posjetiti disko i slično. Bilo ih je tristotinjak i većina je bila srpske nacionalnosti“, prisjetio se Marko Martinelli na jednoj tribini prilikom obilježavanja godišnjice tog događaja.

Pouke o čovječnosti

O ovom humanom činu spašavanju psihički oboljelih pacijenata u vihoru rata, po knjizi autora dr. Veljka Đorđevića snimljen je i istoimeni dokumentarni film “Pouke o čovječnosti”, a medicinska sestra Olivera Zelić, prisjećajući se tih dramatičnih dana, o tome je napisala:

„Hranu smo donosili iz skladišta sve dok nismo iscrpili zalihe i bili smo pritom pokretne mete, a vodu smo vadili iz bunara. Spavali smo na improviziranim krevetima i odbrojavali sekunde od ispaljivanja granate do detonacije, pokušavajući barem tako doznati koliko nam je agresor daleko. Pjevali smo jer smo pjesmom nadglasavali detonacije koje su uznemiravale naše bolesnike, a pjesmom smo sebe hrabrili. Posljednjih šest dana bili smo bez struje, gladni i žedni, na granicama izdržljivosti.“

Milosrđe u ratu

O ovome činu najbolje govori komentar koji je nakon uspješne premijere filma “Pouke o čovječnosti” objavljen na stranici Ministarstva hrvatskih branitelja:

“Ono što su izveli hrvatski branitelji i medicinsko osoblje 29. rujna 1991., to je ishodište dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike. Spašavati bolesnike druge nacionalnosti, druge vjeroispovijesti u tijeku ratnih djelovanja, naći snage za izdići se i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom raščovječenom trenutku rata postoji milosrđa i potrebe da se pomogne potrebitima”.

Izvor: dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.