Crkva će morati opravdavati svaku lipu iz proračuna

16.08.2013. 10:10:40

Početkom rujna očekuje se javna raprava, a kada se ona privede kraju, Linić će početi izrađivati Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija. Taj bi Zakon obavezao nevladine organizacije na objavljivanje svih računa i podataka o poslovanjima.

Ministar financija Slavko Linić već danima puni novinske stupce zahvaljujući 'uvođenju reda' u poslovanju u državi. Sad, kad je već prekrižio dobar dio ugostiteljskih obrta na svom popisu, stigao je do vjerojatno najutjecajnijeg protivnika: Crkve.

Početkom rujna očekuje se javna rasprava, a kada se ona privede kraju, Linić će početi izrađivati Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija. Taj bi Zakon obvezao nevladine organizacije na objavljivanje svih računa i podataka o poslovanjima.

Iako ne uvodi neki novi porez, očekuje se otpor jer je Linić odlučio kažnjavati neprofitne organizacije koje odbijaju davati redovite izvještaje o svojim poslovnim aktivnostima. Na stranicama Ministarstva financija najavljuje se ukidanje dosadašnje Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija, zato što ovim dokumentom 'nisu mogle izravno biti propisane prekršajne i kaznene odredbe. Međutim, s obzirom na to da je dosadašnja praksa u provođenju Uredbe ukazala na potrebu njihova uvođenja, novim zakonskim rješenjima sustavno će se urediti i pitanje prekršaja i kazni', prenosi Jutarnji list.

Dodaju da crkvene vlasti godišnje na raspolaganju imaju oko 300 milijuna kuna iz državnog proračuna, u što ne ulaze nepoznata sredstva dobivena od vjernika i raznih poslovnih aktivnosti. Zahvaljujući međudržavnom ugovoru s Vatikanom, Crkva godišnje dobiva tu svotu novca pa je dužna podnositi financijska izvješća o raspolaganju novcem poreznih obveznika. Svećenici primaju plaću poput zaposlenika, ali ne plaćaju prireze i poreze jer su od njih oslobođeni sukladno članku 1. Ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.