Crkva se oglasila o HOS-ovoj ploči i micanju Tita

04.09.2017. 10:06:53

Govoreći o antifašističkom skupu na zagrebačkom Trgu fažizmu dubrovački biskup je istaknuo kako je riječ o skupini nostalgičara za prošlim komunističkim vremenima Dubrovački biskup Mate Uzinić prvi je od nad/biskupa progovorio o  pozdravu "Za dom spremni" i zahtjeve za skidanje HOS-ove ploče u Jasenovcu koja je podignuta u čast poginulim braniteljima. Kako je podsjetio, u medijima se pozdrva "Za dom spremni" vezuje samo uz mučno razdoblje hrvatske povijesti te se potpuno zanemaruje uz kontekst bližem Domovinskom ratu. 
"Mislim da se time vrijeđa i baca ljaga na sve one koji su iskreno stali u obranu domovine, osobito kroz postrojbe HOS-a", poručio je dubrovački  biskup u razgovoru za Večernji. Govoreći o antifašističkom skupu na zagrebačkom Trgu fažizmu biskup Uzinić je rekao da je riječ o skupini nostalgičara za prošlim komunističkim vremenima. "Žalosno je što u hrvatskom društvu gotovo tri desetljeća nakon izlaska iz komunističkog sustava, koji biblijski možemo usporediti s 'egipatskim ropstvom', ima ih još onih koji plaču za svojim privilegijama", nadodao je. Mate Uzinić osvrćući se na promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu istaknuo je kako neka povijesna osoba koja danas izaziva tolike podjele, onda takva osoba ne bi smjela biti počašćena jednim od najljepših trgova. "Ne umanjujući ništa od njegove političke važnosti, osobito kroz doprinos pokretu otpora protiv nacizma i fažizma ostaje činjenica da je on bio komunistički diktator pod čijim su zapovjedništvom gušene temeljne ljudske slobode i počinjeni veliki zločini", zaključio je dubrovački biskup Mate Uzinić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.