Crobarometar: Golem postotak anketiranih misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru; HDZ u padu

27.09.2022. 09:52:00

Dnevnik Nove TV donosi mjesečno istraživanje za rujan 2022. Tema koja je okupirala javnost bila je afera Ina. Tu su naravno i dalje inflacija i rast cijena, ali i zdravstveni sustav kao tema od velike važnosti za naše građane, navodi dnevnik.hr. Što se tiče općeg dojma o smjeru kojim zemlja ide – i dalje je golem postotak onih koji misle da je pogrešan – njih 77 posto. 18 misli da je dobar, a ne zna 5 posto.

Domovinskom pokretu porast podrške

HDZ je i dalje vodeći te ima podršku 28,1% sigurnih i vjerojatnih birača. Pad za HDZ u odnosu na prethodni mjesec nije značajan, ali je ovo među najnižim rejtinzima u posljednjih 12 mjeseci. SDP sa 13,2 posto i dalje drži drugu poziciju. Kao i prošli mjesec, treći je Most s 8,6 posto, a zatim Možemo s 8,4 posto potpore ispitanika. Domovinski pokret je i dalje stabilno na petoj poziciji s blagim rastom u odnosu na prethodni mjesec. Imaju 5,7 posto potpore. 

Smjer kojim Hrvatska ide

Što se tiče općeg dojma o smjeru kojim zemlja ide – i dalje je golem postotak onih koji misle da je pogrešan – njih 77 posto. 18 misli da je dobar, a ne zna 5 posto.

Ocjena rada Vlade je nešto niža i vratila se na istu razinu kao što je bila u lipnju i srpnju. Ne odobrava je 68 posto ispitanika. Odobrava 26 posto. Jasno definiran stav nema 6 posto ispitanih.

Podrška predsjedniku stabilna

Podrška radu Zorana Milanovića je i ovaj mjesec stabilna te njegov rad podržava 41%, a ne podržava 53% građana. Ni za ni protiv kad je o predsjedniku riječ je 6 posto ispitanika.

Zoran Milanović je i dalje s 51 posto na prvoj poziciji po pozitivnom dojmu.

Iako je školska godina tek počela, za najvažnije institucije u zemlji ocjene zaključujemo svakog mjeseca. Slabu trojku i dalje jedini ima predsjednik Milanović 2,74.

Vlada i Sabor i dalje imaju dvojke. Vlada u rujnu ima prosjek 2,29, a Sabor tek 1,99

Istraživanje je provedeno između 1. i 22. rujna na uzorku od 986 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog intervjua.
Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/Foto: snimka zaslona/Nova TV

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.