DA JE BILA SAMO JEDNA LISTA Ujedinjena desnica izjednačila bi se sa SDP-om, a uz Most sustigla čak i HDZ

27.05.2019. 15:14:43

ANALIZA
Rezultati izbora za Europski parlament još jednom su pokazali koliko je razjedinjena politička desnica u Hrvatskoj te da bi zajedničkim nastupom možda čak ostvarila jednaki broj mandata kao SDP i HDZ. Kako je realno zaključiti da su glasači Hrvatskih suverenista, Neovisnih za Hrvatsku, Marijane Petir, Autohtone – Hrvatske stranke prava (A – HSP) i Hrvatske braniteljske pučke stranke (HBPS) zapravo pripadnici desnog političkog spektra, jasno je da bi ujedinjena platforma hrvatske desnice donijela puno uvjerljiviji rezultat te osjetno veći broj mandata u Europskom parlamentu. Na izborima za Europski parlament najbolje je prošla lista Hrvatskih suverenista koja je u Hrvatskoj osvojila 8,52 posto glasova. Odmah iza nje dolaze Nezavisna lista Marijane Petir s 4,40 posto te Neovisni za Hrvatsku s 4,37 posto glasova. Također, treba napomenuti da su Suverenisti u dijaspori uzeli čak 12,09 posto glasova, Neovisni za Hrvatsku još 8,03 posto, a Petir pristojnih 2,29 posto. S druge strane, A – HSP je na ovim izborima ostvario skromnih 0,40 posto, što je tek nešto bolje od HBPS-ovih 0,14 posto glasova. Rezultati spomenutih stranaka u dijaspori jedva su vrijedni spomena, a zajedno iznose 0,29 posto. Međutim, zajednički nastup ovih stranaka na izborima na Europski parlament donio bi im nešto više od 18 posto glasova, što bi bilo dovoljno da zamišljena desna koalicija izjednači rezultat s drugoplasiranim SDP-om. Također, politički analitičari napominju i da bi se u takvoj koaliciji dobro uklopio i Most nezavisnih lista, a njihovih 4,67 posto glasova u Hrvatskoj te oko dva posto u inozemstvu stavilo bi ujedinjenu desnicu, na koju je u izbornoj noći pozvala i Ruža Tomašić, na više od 22 posto ukupnog broja glasova. Riječ je o približno jednakom rezultatu koji je samostalnim nastupom na izborima za Europski parlament ostvarila lista HDZ-a i tako osvojila četiri zastupnička mandata.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.