'Da nisam izašao tada, sigurno bih mjesec dana kasnije završio na Ovčari'

20.10.2013. 10:13:46

1_171375

18. studenoga 1991. slomljena je obrana grada Vukovara, a iz bolnice je odvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčari ubijeno njih 200 te pokopano u masovnu grobnicu, a sudbina ostalih još nije poznata.

Skupom zdravstvenih djelatnika i bivših vukovarskih ranjenika, danas je u vukovarskoj bolnici obilježena 22. obljetnica humanitarnoga konvoja kojim je 19. listopada 1991. iz opkoljenog grada iz vukovarske bolnice izvučeno 112 najtežih ranjenika.

Humanitarni konvoj organizirali su Ministarstvo zdravstva i Liječnici bez granica, međunarodna, humanitarna i nevladina organizacija, a konvoj kojim je 19. listopada 1991. izvučeno 112 ranjenika trebao je biti tek prvi konvoj iz opkoljenog Vukovara. Međutim, kako je jedan kamion iz konvoja pri prolasku kroz okupirano područje naletio na minu u čijoj su eksploziji ranjene dvije medicinske sestre, Liječnici bez granica odustali su od organiziranja drugih konvoja s ranjenicima iz Vukovara.

"Imao sam tu sreću da sam kao teški ranjenik bio u tom konvoju i tako vjerojatno ostao živ. Da nisam izašao tada, sigurno bih mjesec dana kasnije završio na Ovčari", rekao je Anđelko Rora, predsjednik Udruge ranjenika i djelatnika ratne bolnice Vukovar 1991. godine.

Samo mjesec dana poslije, 18. studenoga 1991. slomljena je obrana grada Vukovara, a iz bolnice je odvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčari ubijeno njih 200 te pokopano u masovnu grobnicu, a sudbina ostalih još nije poznata.

"Konvoj je svima ulijevao nadu. Poslije smo opet bili prepušteni sami sebi. Do organizacije konvoja trebalo je doći 11. listopada ali je bio zaustavljen pri čemu su izuzeti svi lijekovi i sanitetski materijal koji je bio namijenjen bolnici", prisjetila se tih dana ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Po podatcima vukovarske bolnice, kroz nju je tijekom srpske agresije 1991. godine prošlo 3470 ranjenika i izvedeno je više od 2500 operacija.

Nazočni na obilježavanju 22. obljetnica humanitarnoga konvoja, među kojima je bio i ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang, su nakon mise u u bolničkoj kapelici odali počast ubijenima, položivši vijence i upalivši svijeće podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: