Dačić: Ako Hrvati žele diplomatski rat, imat će diplomatski rat!

30.04.2018. 12:10:40

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će srpska politika prema Hrvatskoj ubuduće biti temeljena na principu reciprociteta.

Istaknuo je i da će Beograd uzvratiti ‘istom mjerom’ ako se službeni Zagreb odluči na povlačenje svog veleposlanika. – Nadam se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusjedske suradnje, trasom koju su zacrtali predsjednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako netko hoće diplomatski rat, imat će diplomatski rat”, rekao je Dačić u intervjuu za list Informer. Dačić je podsjetio da su Hrvati proglasili za nepoželjnu osobu srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina i da je Beograd uzvratio istom mjerom, po principu reciprociteta. – Recipročne mjere su uobičajena praksa u diplomaciji. Svuda se to radi. Naravno, nismo zadovoljni ovim, ali smo prinuđeni. Mi samo reagiramo, odgovaramo na njihove poteze. Ako dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo reagirati – rekao je Dačić. Ministar je ocijenio da je reciprocitet “majka diplomacije” i da isto tako rade i američki i ruski predsjednici, Donald Trump i Vladimir Putin. Govoreći o mogućnosti da Hrvatska uspori europski put Srbije, Dačić je ocijenio da nije izvjesno da će Zagreb u lipnju blokirati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja s Europskom unijom. – I ranije su to pokušavali, pa im to ili nije uspijevalo ili nije trajalo dugo vremena – rekao je.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.