Đakić ostaje na čelu HVIDR-e: Ne dirajte braniteljske mirovine, od 2001. godine smanjene su i do 40 posto

08.12.2013. 08:48:11

1_197530

Govoreći u Domu HV-a 'Zvonimir' o prošlom četverogodišnjem razdoblju, Đakić je prigovorio da HVIDR-a svake godine dobija sve manje novca iz državnog proračuna. No, najjače kritike uputio je na najavljeno smanjenje invalidskih mirovina iznad 5.000 kuna, naglasivši kako je ogorčenost branitelja tim veća što su, kako tvrdi, od 2001. godine primanja smanjena i do 40 posto.

Josip Đakić ostaje na čelu HVIDR-e, odlučeno je jučer na izborno-izvještajnom Saboru te udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, iz koje su osudili najave iz Vlade o smanjenju mirovina iznad 5.000 kuna ratnim invalidima.

Đakić, HDZ-ov zastupnik, pobijedio je svoga protukandidata Ivicu Krčelića iz Zagrebačke županije, a izabrana su i nova tijela ove udruge.

Govoreći u Domu HV-a "Zvonimir" o prošlom četverogodišnjem razdoblju, Đakić je prigovorio da HVIDR-a svake godine dobija sve manje novca iz državnog proračuna. No, najjače kritike uputio je na najavljeno smanjenje invalidskih mirovina iznad 5.000 kuna, naglasivši kako je ogorčenost branitelja tim veća što su, kako tvrdi, od 2001. godine primanja smanjena i do 40 posto.

Đakić je rekao da je HVIDR-a imala razumjevanje za smanjenje prije nekoliko godina zbog krize, ali i istaknuo da Vladine najave smanjenja invalidskih braniteljskih mirovina te očekivane uštede u tom smislu od 335 milijuna kuna neće spasiti državni proračun.

Ocijenio je da ni jedna društvena skupina nije bila toliko u podređenom položaju kao hrvatski ratni vojni invalidi, "koji se na udaru kritika i predstavljaju se kao teret države".

Za predstojeće razdoblje najavio je jačanje jedinstva udruge te otvorenost članstvu kroz medije te bolju komunikaciju kroz internetske stranice udruge i web stranice "Braniteljski protal". Najavio je i da bi se udruga mogla koristiti i novcem iz strukturnih fondova EU kroz jasno definirane programe.

Ministarstvu branitelja zamjerio je što na HVIDR-in Sabor nije nikoga poslala, poručivši da ""iako postoje razlike u pogledima na stvari treba međusobno razgovarati".

Skupu su nazočili i predstavnici nekoliko braniteljskih i stradalničkih udruga koji su kao gosti pozvali na jedinstvo braniteljske populacije. Posebnu pozornost izazvao je predstavnik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general Josip Čuletić koji je istaknuo da je politika uspjela zavaditi i razjediniti braniteljsku populaciju kroz velik broj udruga te stoga pozvao branitelje na slogu i jedinstvo.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.