Đakić: Pravdu zbog rezanja 
prava tražit ćemo i u Strasbourgu

02.01.2014. 00:41:24

e44936e737e50559559751f3911547e3

- Diskriminirajući zakon o braniteljima jednu populaciju stavlja u kaznu, a drugoj ostavlja ista prava. Ili za sve jednako ili za nikoga manje - rekao je Josip Đakić za magazin Oluja.

HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić ponovno je izabran za predsjednika Hvidre, a jedan od prvih koraka u novom mandatu bio mu je okupljanje branitelja na Markovom trgu u prosvjedu protiv smanjenja “povlaštenih” mirovina iznad 5.000 kuna za deset posto, jer su toj ugroženoj populaciji od 2001. godine primanja smanjena i do 40 posto, piše magazin Oluja.

Nakon dugo vremena okupili ste branitelje na prosvjedu?

U populaciji ratnih stradalnika teška je situacija, oni ne mogu naći posao, a malobrojni mogu dodatno zaraditi i popuniti svoj proračun. Sve ih vežu krediti za stanove, automobile, školovanje djece... Stalno se susrećemo s njihovim ovrhama, nemogućnošću plaćanja obveza čak i uz ovakva primanja koja sada imaju. Nema više vremena za nametanje bilo kakvih novih obaveza jer jedva preživljavaju i sada. Godine su odmakle, bolesti su ih snašle. U 2012. imamo 460 umrlih invalida iz Domovinskog rata i 1890 branitelja, sveukupno 2360 umrlih. To je dovoljno umanjenje mirovinskih obaveza godišnje jer nitko nema mogućnost stjecanja njihovih prava. Borimo se za čistu egzistenciju tih ljudi. U Odbor za ratne veterane i Hvidru dolaze nam stotine zahtjeva, godišnje obradimo stotinjak tužbi, žalbi, kako bi pomogli onima koji su u teškoj sitauciji.

No i vi, odnosno HDZ je 2010. napravio isto i umanjio prava braniteljima?

Maksimum krize je bio baš te godine i u nekoliko sastanaka svih 28 udruga s tadašnjom premijerkom smo svi shvatili da je država u teškoj situaciji i da joj se mora pomoći. Nudili smo drugačije načine za uštede, predlagao sam da se ukine ured bivšem predsjedniku i njegovo financiranje te da se još na nekim stavkama smanji proračun... I sada administracija buja svugdje, pa sam kroz amandmane tražio smanjenje administrativnih troškova, kao i smanjenje luksuza. Neka to bude primjer svima. Ali ovaj put se odlučilo rezati bez razgovora.

Na prosvjedu ste rekli, ako ne uspijemo legalnim načinom, postoji mogućnost građanskog neposluha, blokada ulica?

O tome ćemo sigurno povesti brigu na našim sudovima, kao i na Europskom sudu za ljudska prava. Ovo je diskriminirajući zakon koji jednu populaciju stavlja u kaznu, a drugoj ostavlja ista prava. Ili za sve jednako ili za nikoga manje. Diskriminaciju ćemo prijaviti i pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, tražit ćemo njihovu pomoć. Njen ured nije se slagao ni s rastakanjem Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Iz njega se izvlači segment po segment, pa se tako opskrbnina prebacuje u Ministarstvo socijalne skrbi, udžbenici u Ministarstvo obrazovanja. Sve jasno govori o tome koliki će broj branitelja u konačnici imati potporu države. Mi ćemo stvarno upotrijebiti sve, zasad smo u suradnji s ostalim udrugama odlučili “zasuti” Vladu čestitkama na kojima će biti fotografije naših ozljeda ili stradalih.

Nakon prosvjeda su mnogi građani opet spominjali lažne branitelje koji traže nova prava. Čemu ta loša percepcija o braniteljima, pogotovo nakon objave Registra branitelja kojim se dio lažnih branitelja izbrisao?

Ministar je rekao da je u obradi bilo 1700 predmeta, a od toga je samo 30 podnesenih prijava, to je kap u moru. Pozdravljam svakog otkrivenog lažnog branitelja, ali to se radilo i prije. No u tišini, bez galame i prozivki. 2400 branitelja izgubilo je status u dva mandata vlasti HDZ-a, tiho se radila provjera svih dokumenata. U MUP-u i MORH-u su sve evidencije, oni imaju unutarnje kontrole koje za čas provjere sve navode svakog pojedinca. Pojedini političari hrane građane s lažima pa mnogi govore o lažnim braniteljima, a sve kako bi se narod zabavljao time dok se u Vladi i Saboru donose čudne odluke.

Ponovno ste izabrani na čelo Hvidre, kakav vam je program za ovaj mandat?

Uvijek u Hvidri ima problema, jedni umrtve svoj rad, neki se zasite, pa moramo tražiti nove osobe i nove načine rada. I dalje ćemo raditi na sportskom, kulturnom i zakladnom programu, poticati ćemo i pravnu pomoć koju ostvarujemo u dosta velikom obimu. Omasovit ćemo i dalje udrugu, jer iako imamo dovoljno članova, mnogi se nakon što iskoriste svoje potrebe povuku iz aktivnog sudjelovanja. Cilj nam je povezati se sa sličnim i srodnim udrugama preko granice, recimo u Izraelu, Americi, Njemačkoj, a s Bosnom i Hercegovinom već imamo dobre odnose.

Možete li svoje programe financirate kroz fondove EU?

Postoje određeni programi koje možemo koristiti kroz fondove. Koristit ćemo stručne i kompetentne ljude za te programe, stručne agencije koje rade po županijama, imamo jednu vrsnu pravnicu koja radi kod nas u udruzi, i sada je na edukaciji o korištenju fondova EU. Zahvaljujući tome ćemo sigurno ostvariti boljitak koji nam je potreban. Nekada je HVIDRA-a bila neprikosnovena organizacija koja je imala utjecaj,a danas ne žele ni razgovarati s nama, a kamoli što drugo.

Znači nije pomoglo što imamo dva ministra branitelja?

Ministar Matić je na jednom našem sastanku odbora za ratne veterane priznao da je pokušao zastupati naše interese, ali da nije mogao protiv potpredsjednice Vlade Opačić u ovom dijelu opskrbnina i knjiga koje prelaze na druga ministarstva. Ja sam to nazvao početak kraja ministarstva.

Spominjalo se čak da bi trebalo ukinuti ministarstvo branitelja?

Ironično su dečki spominjali da nam ne treba takvo ministarstvo, da je to samo trošak i neka ga ukinu. Mislim da ne treba ukidati ministarstvo branitelja, no ako ne postiže nikakve efekte, onda nam realno ni ne treba.

Je li ova vlast u posljednje dvije godine ipak napravila nešto dobro za populaciju branitelja?

Matić je možda imao neke dobre namjere, ali put do pakla je također popločen dobrim namjerama. Dobra namjera je da se proširi mogućnost stambenog zbrinjavanja na dragovoljce, ja to pozdravljam. To nije velika populacija, ni veliki trošak. Dali su nam papirnatu mogućnost, ali nisu je potkrijepili materijalnim sredstvima. Pozvali su me na komisiju koja je pripremala način stambenog zbrinjavanja, predlagao da banke osiguraju kreditna sredstva, a ministarstva samo dio za koji su oslobođeni branitelji. Stanova na tržištu postoji, novca u bankama za kredite postoji, međutim ništa od toga, taj plan je stao i ni glasa o njemu više.

Vi ste u HDZ-u, saborski ste zastupnik i na čelu ste Hvidre. Mislite li da to više šteti ili pomaže braniteljima?

Ponovno sam izabran na izborima u Hvidri sa 134 glasa naspram 34. To znači da imam apsolutnu podršku u toj populaciji. Ja bih preporučio da svi u svojim sredinama, a onda i u svojim izbornim jedinicama budu kandidati i budu izabrani i u Sabor i u tijela županijske vlasti, pa i za župane, gradonačelnike, načelnike. Danas kad sam na čelu HVIDRA-e, kao i posljednja dva mandata, sigurno je da sam učinio maksimum koliko sam mogao jer se više nije moglo. Ono što trebamo učiniti za branitelje jasno artikuliramo baš kroz ovu moju poziciju. Možda ima i boljih od mene, no trebaju se uključiti, raditi, kandidirati i biti izabrani.

Kada je donesena odluka o rezanju “povlaštenih mirovine”, govorili ste da treba rezati i dužnosnicima, jeste li se vi spremni odreći dijela svoje saborske plaće?

Da, zašto ne. Ako idemo svi pretrpiti krizu, zašto ne. Zašto se sada kupuju skupi pametni telefoni, auti...

Koji su još glavni problemi branitelja?

Zdravstvena zaštita kao i rehabilitacija. Čekaju po 2-3 godine da bi dobili odobrenje za rehabilitaciju u toplicama bez obzira na teške rane po udovima koje još nisu zacijelile. Imaju niz zdravstvenih problema, raznih reumatskih tegoba, koje su navukli ležeći u rovovima na hladnoći, kao i stradajući od mina ili gelera. Ima toga još puno, no u proračunskim sredstvima smanjena su sredstva za te potrebe za 145 milijuna kuna. To znači da neće biti niti stambenog zbrinjavanja niti bilo čega. Nismo zbrinuli ni 13.600 invalida s invalidnošću od 20 do 90 posto. Toliko ih čeka na listama i nema rješenja, a sredstva su smanjena. Nisu osigurana sredstva ni za dovršenje zgrada u Dubrovniku i Makarskoj koje su započete.

Branitelji su se udružili zbog ovog prosvjeda, a udruženi su i zbog ćirilice u Vukovaru, opet pokazuju svoju snagu?

Zajedništvo branitelja je neupitno, kada god netko svom silom nagazi na tu populaciju, dobit će i žestok odgovor. Danas se sve više obračunava s populacijom hrvatskih branitelja, pa su branitelji koji su došli dati počast žrtvama Vukovara odlučili okrenuti leđa aktualnoj vlasti, ne zato što ih je netko tjerao na to, nego zato što su htjeli pokazati svoje nezadovoljstvo aktualnom vlašću. I to je demokratski postupak, možda to nije bilo najbolje mjesto, ali sigurno da je demokratski jasno rečeno: dosta ste nas vrijeđali i omalovažavali, dosta ste bili bahati i neposlušni, dosta ste radili gluposti i ideološke podjele koje nama ne trebaju. Mi bi se složili da ćirilica ostane, ali onda kada se sve žrtve sahrane, kada se otkriju sve grobnice i kada se zločinci procesuiraju. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.