Dalj će obilježiti 31. obljetnicu stradavanja 39 hrvatskih branitelja

31.07.2022. 18:05:00

ZAGREB/DALJ, 31. srpnja 2022. (Hina) - Dalj će se u ponedjeljak prisjetiti tragičnog stradavanja 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i četiri pripadnika Civilne zaštite poginulih u obrani Policijske postaje Dalj prije 31 godinu.

Toga, 1. kolovoza 1991. jedinice 51. motorizirane brigade JNA s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane napale su šire područje Dalja i Erduta te započele prodor u Dalj.

Policajci Policijske postaje Dalj, s pripadnicima ZNG i Civilne zaštite te lokalnim stanovništvom, pokušali su obraniti mjesto, odbivši ultimatum za bezuvjetnu predaju.

Iako izloženi stalnom granatiranju, držali su hrabro svoje položaje.
Brojniji i tehnički nadmoćniji neprijatelj tenkovima je i svim raspoloživim snagama krenuo prema policijskoj postaji, no hrvatski policajci, pripadnici ZNG i Civilne zaštite te mještani Dalja pružali su snažan otpor.

Žestoka i neravnopravna borba trajala je do trenutka kada je ispaljeni tenkovski projektil, iz smjera pravoslavne crkve, pogodio policijsku postaju i potpuno je uništio. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od projektila nemilosrdno su ubijeni.

Službeni program obilježavanja 31. obljetnice stradavanja u Dalju počinje ujutro, spuštanjem vijenaca iz plovila u Dunav u spomen na prognano stanovništvo Aljmaša, Dalja i Erduta, koji su 1. kolovoza 1991. godine šlepovima prevezeni vodenim putem iz Aljmaša u Osijek.  

Svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje predvodit će vojni ordinarij, monsinjor Jure Bogdan.

Na obilježavanju 31. obljetnice tragične pogibije hrvatskih branitelja sudjelovat će izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, državna tajnica  Irena Petrijevčanin Vuksanović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.