Dan državnosti, 25. lipnja - DA ili NE

25.06.2019. 13:06:47

Iako je danas službeno Dan državnosti, jedan od najvećih praznika naše Domovine, nekako mi osobno današnji datum nikad nije "sjeo" kao takav, niti sam se saživio sa njim, a imam osječaj da nisam jedini koji tako razmišlja.
 
O pravom i jedinstvenom datumu kada bi se trebao slaviti najveći praznik naše Domovine - Dan državnosti Republike Hrvatske, dalo bi se raspravljati, ali sam mišljenja da bi se oko tih stvari trebao donjeti opći konsenzus parlamentarnih stranaka, ali prvenstveno uvažavajući mišljenja stručnjaka za ta područja, a ne kako je ovaj određen i donesen, da podsjetim, preglasavanjem i iz inata (osvete) "trećejanuarske vlasti" prema prethodnoj vlasti, jer svaka ozbiljna država ima jedan i jedini rođendan, a ne da se to mijenja svakih nekoliko godina kad se nekom prohtije.
 
Po mojem skromnom razmišljanju, Zakon o praznicima i blagdanima, trebao bi biti Ustavni zakon tako da se prilikom promjene istog mora skupiti 2/3 večina, a ne kao do sada.
Obzirom da, meni osobno, nešto posebno nije do slavlja vezano uz današnji Dan državnosti, iz naprijed navedenih razloga, današnji dan ću ipak provesti u dobrom raspoloženju.
 
Naime, iako nisam bio pripadnik Hrvatskih obrambenih snaga - HOS-a, današnji dan ću provesti u mislima sa svima njima, poglavito obiteljima poginulih, nestalih i preminulih pripadnika te naše legendarne postrojbe jer je ista službeno osnovana na današnji dan prije 28 godina.
 
Svim pripadnicima HOSs-a, u ime svoje obitelji i svoje osobno ime, od srca čestitam 28. obljetnicu osnutka, a poginulim, nestalim i preminulim pripadnicima postrojbe neka je vječna hvala i slava!
 
Počivali u miru Božjem hrvatski vitezovi,
 
Za Dom Spremni!!!!
 
U spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske dragovoljce, jedan prigodan literarni uradak...
DRAGOVOLJCI RATNICI SU PRAVI Dragovoljci sokolovi sivi, netko pita gdje ste nekad bili? Netko pita, jezikom lamata, gdje ste bili Vi za vrijeme rata? Pitaju oni koji se ne stide i to one yugonostalgičarske gnjide. Pitaju Vas čak i oni stari, oni stari protiv kojih ste ratovali. Dragovoljci, ustali ste prvi, ne žaleći niti kapi krvi, zato njima sad u glavi vrvi. Ustali ste protiv te sotone, što hrvate iz Hrvatske gone, „Partizani“ ubijali starce, žene, a i djecu, da unište tu Hrvatsku klicu. Puca, kolje i to sve bez daha, a na glavi svjetla petokraka. Petokraku nosili na glavi, ne vidi se, al u mislima još uvijek im sjaji. To radiše u ona vremena, radili su da Hrvatske nema. Nema nigdi ni jednog ratišta, dragovoljac nije moral al je tamo išal. U obranu Domovine dragovoljci stali, a rođenu mater nisu ni pitali. Mater kaže, pazi se moj sine, inače nam nema Domovine. Čaća kaže, a i draga mati, „Za Dom Spreman“ moraš sine stati!!! Dragovoljac kaže svojoj staroj mati, nemoj majko mene čekati. Ti reci mome dragomu sinu, da sam išel banit Domovinu. Ak me nema reci mlađem bratu, da sam pao u ovome ratu, neka sluša svoga dragog tatu. Ustala su dragovoljačka braća, puno od njih kući se ne varaća. Puno palih „Za Dom Spremni bili“, borili se, nisu se žalili, da bi našu Domovinu obranili. Dragovoljci bili na liniji prvi, puno njihove proliveno je krvi. Puno njihovih suboraca palo, da se zato nije niti znalo, nekim danas nije zato stalo. Dragovoljci što se Vama sprema, netko hoće da Vas više nema. Da Vas nije nikada ni bilo, prokleto im u životu bilo. Dragovoljci, ratnici ste pravi, za Hrvatsku živote ste dali, tko Vam danas to herojstvo kvari? Digli su se crveni masoni, po Hrvatskoj dragovoljce gone. Pomaže im politički ćato, ponos Vam je bacio u blato. Na Vas dižu i četničku hordu, hoće Vama uzeti slobodu. Sad govore ko od Tite djeca, neznaš više tko je izdajica. Još i danas Tita oni slave i još hoće dragovoljačke glave. Preporuka od ratnika, nemoj da Vas netko drugi nosa, niti puzati nećete vi moći, kad dragovoljac dođe u po noći. Umuknite vi prokleti bili, nismo zato za Hrvatsku krv prolili, da bi danas zatvarani bili. Mi smo davno prebrodili klance, nećete nas stavljati u lance. Ne dajte se, hrabri i ponosni Vi ste bili, da bi danas ponos izgubili. Znate dobro što je rekla mati „Za Dom Spreman“ moraš opet stati!!!.

Autor: