“DAN KADA JE TOVARNIK PLAKAO”

31.01.2022. 09:12:26

Dan je to kada je u Tovarniku 1998. godine ekshumirano 48 mučki ubijenih mještana iz masovnih grobnica.

Prošle su godine od kada su se stanovnici Tovarnika nakon progonstva vratili u svoje tiho, pusto, hladno i razrušeno selo. Toga dana s tugom su u srcu koračali Tovarničani prisjećajući se svog sela, mirisa slavonskog jutra, rzanja konja iz staja, svojih njiva i oranica, kako se na prozorima na suncu zrače šlingani jastuci… Koliko je bilo bolno vidjeći selo koje, činilo se kao da je tuđe, još je bolnije bilo kada su iz masovnih grobnica, upravo na današnji dan 1998. ekshumirana tijela 48 mještana, koji su ostali braniti svoje rodno selo. Ostali su jer nisu htjeli neprijatelju u ruke predati svoju ulicu, domove i uspomene, svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Nisu htjeli predati svoja ognjišta u ruke onih kojima ona ne pripadaju, oni koji su nemilosrdno gazili zemlju koja je nečiji tuđi dom, koji nisu imali pravo oduzeti živote nevinih ljudi.

Pružajući nadljudski otpor puno brojnijem neprijatelju natopili su krvlju zemlju koju su im ostavili njihovi pradjedovi. Tovarničani na današnji dan oplakuju svoje žrtve, ali ne samo ove čija su tijela pronađena i kojima njihovi najbliži imaju gdje zapaliti svijeću. Suze su i za one čija tijela nikada nisu pronađena.

Ne, kao što boli prošlost i sadašnjost u Tovarniku boli i budućnost, jer utjehu ne mogu pronaći u kažnjavanju krivaca, koji zbog ukidanja slobodno žive i šetaju Hrvatskom za čiju slobodu su nesebično položeni životi. 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.