Danas unutarstranački izbori u HDZ-u: U Zagrebu Plenkovićev kandidat Herman protiv Kostopeča

17.10.2021. 08:34:00

Danas HDZ-ovci izlaze na unutarstranačke izbore za vodstvo županijskih, gradskih i općinskih organizacija. 

Dva su kandidata za predsjednika zagrebačkog HDZ-a: Plenkovićev favorit Mislav Herman i dr. Pavo Kostopeč.

Kandidaturu za predsjednika zagrebačkog HDZ-a ranije je bio najavio i kipar Ivan Kujundžić, no od toga je odustao.

Potreban su broj potpisa za potpredsjednike zagrebačke Gradske organizacije predali su ministri Nikolina Brnjac i Josip Aladrović te Mario Župan, Frane Barbarić, Helena Melovnik Zrinjski, Josip Komšo, Davor Laura i Ninoslav Vranješ. 

Za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije jedini je kandidat aktualni predsjednik te organizacije Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i član Predsjedništva HDZ-a.

Za potpredsjednike Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije iz Turkovog tima kandidirali su se Božidar Škrinjarić, Krešimir Ačkar, Javor Bojan Leš te Tomislav Masten.

Oko 18.500 članova zagrebačkog HDZ-a imat će priliku danas od 8 do 19 sati izaći na unutarstranačke izbore i birati vodstvo tog ogranka stranke. 

Izbori u HDZ-u istovremeno se odvijaju u svih 576 županijskih, gradskih i općinskih organizacija i u preko 3000 mjesnih organizacija.

Čelnici i vodstvo tih organizacija (predsjednici i potpredsjednici) se biraju po načelu jedan član-jedan glas a upravna tijela (županijski, gradski i općinski odbori HDZ-a) po delegatskom sistemu.

Osim predsjednika i potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a biraju se i predsjednik i potpredsjednici HDZ-a pojedinih gradskih četvrti. Dakle, članovi koji izlaze na izbore dobivat će četiri listića – na prvom zaokružuju jednog kandidata za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, na drugom četiri kandidata za potpredsjednike zagrebačkog HDZ-a, na trećem kandidata za predsjednika HDZ-a gradske četvrti kojoj glasač pripada i na četvrtom 2 potpredsjednika gradske iste gradske četvrti. 

Koliko članova ima zagrebački HDZ-a i kakva je bila izlaznost do sada?

Zagrebački HDZ broji oko 18.500 članova. Na proteklim unutarstranačkim izborima u Zagrebu, koji su se održali u studenome, bio je ponuđen samo jedan kandidat – Mislav Herman, a tada je izlaznost bila oko 5.000. No, budući da je tada bio samo jedan kandidat, bio je i manji interes za izlaznost na izbore. Na unutarstranačkim izborima za predsjednika cjelokupnog HDZ-a (kada su kandidati bili Andrej Plenković i Miro Kovač) izašlo je oko 6.000 članova u Zagrebu, pa bi se slična izlaznost mogla očekivati i sada.

Finale ovog unutarstranačkog izbornog procesa će se odviti početkom 2022. kada će izabranih 2200 delegata odnosno izaslanika na 19. Općem saboru HDZ-a birati 10 članova Predsjedništva stranke i 40 članova novouspostavljenog tijela HDZ-a koje će se zvati Nacionalni odbor – prema novom statutu stranke Nacionalno vijeće i Središnji odbor su spojeni u jedinstveno tijelo.

Predsjedništvo

Stoga, sada postoje 3 važna tijela koja upravljaju strankom – Predsjedništvo, Nacionalni odbor i Sabor stranke.

Sadašnje Predsjedništvo, osim članova koji su nedavno izravno izabrani (Plenković, Anušić, Butković, Bačić i Medved) i koji su izabrani na mandat od 4 godine, sastoji se od članova kojima sada istječe mandat, a koji su izabrani još u vrijeme Karamarkova vodstva. Njima će se sada birati nasljednici.

Izbori u Zagrebu svakako su vrlo važni s obzirom na velik broj članova – izlaznost bi mogla biti veća nego što je broj birača u većini lokalnih jedinica.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.