DANAŠNJIM DANOM ZAVRŠAVAJU BOŽIĆNI BLAGDANI: Blagdan Sveta tri kralja

06.01.2018. 09:39:07

Današnjim blagdanom Sveta tri kralja završava razdoblje božićnih blagdana. Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se prema evanđelju došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar, iako se u Bibliji se ne navode imena.

Prema Evanđelju po Mateju, pratili su betlehemsku zvijezdu na putu do Jeruzalema, gdje ih ih je primio kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja. Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica, a odande su kasnije otišle u Milano i napokon u Köln u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. Spomendan se u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.