Dario Kordić za mjesec dana na slobodi!

06.05.2014. 20:18:54

  ''U praksi Haaškog suda osuđenik može tražiti da mu se odobri prijevremeno puštanje na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne. Međutim, to ne znači da će to biti odobreno u svakom slučaju'', navela je glasnogovornica Tajništva i sudskih vijeća.

Dario Kordić će za mjesec dana, odnosno 6. lipnja i službeno odslužiti dvije trećine zatvorske kazne na koju ga je osudio Haaški sud.

Naime, javnost zanima kada će odluka o mogućem puštanju Kordića biti donesena, no sve je još uvijek tajnovito.

''Odluku o prijevremenom puštanju na slobodu osuđenika donosi predsjednik Suda. Dok ta odluka ne postane javna, pitanja u vezi s prijevremenim puštanjem na slobodu su povjerljiva'', kazala je glasnogovornica Tajništva i sudskih vijeća Magdalena Spalinska.

U obzir se prilikom odluke o puštanju na privremenu slobodu uzima niz čimbenika, nadodala je Spalinska.

''Prilikom utvrđivanja je li primjereno osuđenog ranije pustiti na slobodu, predsjednik, između ostalog, uzima u obzir: težinu kaznenih djela za koje je zatvorenik osuđen; postupak prema zatvorenicima u sličnoj situaciji; u kolikoj mjeri je zatvorenik pokazao da se rehabilitirao; te značajnu suradnju zatvorenika s tužiteljem. U praksi Haaškog suda osuđenik može tražiti da mu se odobri prijevremeno puštanje na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne. Međutim, to ne znači da će to biti odobreno u svakom slučaju. U praksi, takav zahtjev se odobrava ako su ispunjeni i drugi, gore navedeni uvjeti'', navela je glasnogovornica Spalinska, piše Večernji.ba.

Naime, Dario Kordić je, ako je suditi po uvjetima koji se uzimaju u obzir za puštanje na prijevremenu slobodu, od 6. lipnja ove godine slobodan čovjek.

Na konačnu odluku morat će se pričekati još nekoliko tjedana, s obzirom da kritičari često govore kako su odluke u Haagu više političke nego pravosudne. Svoju kaznu Dario Kordić služi u Austriji, a unatoč presudi, većina Hrvata u Bosni i Hercegovini smatra kako je Haaški sud u ovome slučaju osudio nedužna čovjeka.

  • Autor: A. Pranjić
  • Photo: dnevno.hr
Izvorni članak pogledajte OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.