Daruvarčani ne zaboravljaju Domovinski rat, ali ni svoje stradalnike

19.08.2013. 18:47:58

U organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. i Grada Daruvara, u tom je gradu obilježen Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Daruvara te Dan početka Domovinskog rata na daruvarskom području.

Kada su u kolovozu 1991. odmetnuti policajci srpske nacionalnosti zajedno sa srpskim agresorima topništvom napali grad Daruvar prije 22 godine, počela se rađati povijest. Da nije bilo hrabrih mladih policajaca koji su se prvi suprotstavili agresoru, Daruvarčani bi pretrpjeli sudbinu mnogih drugih hrvatskih gradova patnika. Ovako, uz svu pripadajuću počast stradalnicima, zna se kako njihova žrtva nije bila uzaludna. Sloboda uvijek ima veliku cijenu...

Svijeće su zapaljene kod obilježja nestalim braniteljima i građanima Daruvara, na Trgu kralja Tomislava. Vijence su položili i svijeće zapalili obitelji nestalih i poginulih, te predstavnici Ministarstva branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Grada Daruvara, općine te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Predstavnici Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 1991., predstavnici MUP-a i Ministarstva branitelja govorili su o ondašnjim događajima.  'I danas se pitamo što se zbivalo u glavama pobunjenih policajaca srpske nacionalnosti koji su tog 18. na 19. kolovoza 1991. napustili policijsku postaju, i zajedno sa svojim istomišljenicima iz pješačkog i minobacačkog oružja napali južni dio grada. Zauzeli su policijsku stanicu i zarobili trojicu policajaca koje su odveli na okupirano područje u mjesto Bijela. U sljedeća dva dana izvršili su minobacački napad na Daruvar nakon čega su hrvatski domoljubi i njihovi sugrađani Česi uzeli u ruke oružje kojim su raspolagali i započeli obranu grada', rekla je zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ.

Naglasila je da su potraga za nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu, njihova identifikacija i dostojna sahrana, cilj hrvatske države. 'Sloboda ovog područja počiva na domoljublju i hrabrosti mladih policajaca koji su prvi hrabro krenuli u ratni vihor i suprotstavili se nadmoćnijem i jačem neprijatelju. Znali su da je najbolji način obrane od onih koji im žele zlo, da ne nalikuju na njih. Zato s ponosom možemo kazati da je Domovinski rat bio obrambeni i osloboditeljski', istaknula je Vesna Nađ.

Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara 91. Ivo Đaić, podsjetio je da napadači na policijsku postaju Daruvar do danas nisu nađeni. 'Ponavljat ću svaki puta dok se ne otkrije gdje se nalaze posmrtni ostaci hrvatskih policajca, da ako bilo tko ima ikakvih saznanja, to javi policiji', zaključio je Đaić.

Damir Barberić, legendarni zapovjednik obrane grada i počasni građanin Daruvara, prisjetio se kako je u Daruvar iz Đurđevca, rodnog mjesta generala Mladena Markača, došao dva dana nakon napada na policijsku postaju.

Odslužena je i sveta misa za poginule i nestale policajce u obrani Daruvara u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.