Delegacija iz Ukrajine upoznata s pozitivnim iskustvima u pružanju sveobuhvatne skrbi hrvatskim braniteljima

02.11.2019. 10:10:00

Delegacija od 12 ukrajinskih psihijatara, psihologa i socijalnih radnika posjetila je 31. listopada Dom hrvatskih veterana u Lipiku kako bi se upoznali s pozitivnim iskustvima koje  ova ustanova, koja se nalazi u samom središtu Lipika, ima u pružanju sveobuhvatne skrbi hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji te civilnim žrtvama Domovinskog rata vrednujući njihove žrtve i postignuća u obrani Domovine. Naime, ovaj je posjet upravo organiziran u svrhu razmjene iskustava u području osiguranja sustava skrbi sudionika i stradalnika ratnih događanja, jer moramo se podsjetiti kako su ukrajinska ministrica za branitelje Iryna Friz i njezin hrvatski kolega, ministar Tomo Medved, u svibnju ove godine u Zagrebu potpisali Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava na području skrbi o braniteljima. Suradnja o razmjeni znanja i iskustava dogovorena je u području osiguranja prava i interesa branitelja i članova njihovih obitelji, osiguranju psihološke podrške, zapošljavanja i povećanja konkurentnosti na tržištu rada branitelja te poboljšanja informiranja branitelja o postojećim pravima, socijalnim uslugama i mogućnostima te drugim područjima od zajedničkog interesa, a tom je prigodom ministrica Friz posjetila i Lipik.

U Domu hrvatskih veterana ukrajinsku je delegaciju, u čijoj je pratnji bila i Irina Matijević, predsjednica Udruge ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva iz Lipika, primio ravnatelj Doma hrvatskih veterana Josip Lucić, njegov zamjenik Zvonimir Kalčik te Svjetlana Mišor-Čulina, predstojnica Doma hrvatskih veterana, Podružnice Lipik.

General zbora Josip Lucić bivši je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, a od 1990. godine sudjelovao je u svim procesima okupljanja branitelja, izgradnje Hrvatske vojske i obrane te jako dobro poznaje problematiku branitelja. "Danas hrvatski branitelji dolaze u ovu ustanovu kako bi donekle popravili svoje zdravlje. Rat je ostavio razne posljedice na svim sudionicima rata, ne samo na braniteljima, nego i na članovima nihovih obitelji. Zbog toga je Republika Hrvatska kroz Ministarstvo hrvatskih branitelja organizirala Dom hrvatskih veterana (DHV) kako bi se na neki način odužila svim onim ljudima koji su utrošili svoje zdravlje te se žrtvovali za stvaranje neovisne i suverene Hrvatske. Tako da se danas u Lipiku okupljaju stari prijatelji, obnavljaju svoja prijateljstva i uz stručnu pomoć djelatnika DHV-a olakšavaju bolove raznih dijelova svoga tijela pokušavajući održati svoje zdravlje, a na neki način i biti korisni našem društvu.", istaknuo je general Lucić.

Doprinijeti kvaliteti života hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji te civilnih žrtava Domovinskog rata vrednujući njihove žrtve pružanjem psihosocijalne, preventivne i zdravstvene skrbi i savjetovanja te poticanjem rada braniteljskih socijalno-radnih zadruga i konkurentnosti hrvatskih branitelja na tržištu rada, misija je Doma hrvatskih veterana, stoga su zamjenik ravnatelja Zvonimir Kalčik i predstojnica DHV-a Lipik Svjetlana Mišor-Čulina proveli posjetioce iz Ukrajine kroz čitav objekt te ih upoznali sa svim programima kroz koji korisnici DHV-a prolaze, poput različitih vrsta rehabilitacije; psihosocijalne, tjelesne i duhovne rehabilitacije, ali i radne terapije. Pri tome je naglašeno kako su dosadašnja iskustva pokazala da korisnici pokazuju iznimno pozitivne reakcije.

Ukrajinsku delegaciju došao je pozdraviti i lipički gradonačelnik Vinko Kasana koji je istaknuo da uvijek s posebnim zadovoljstvom dočekuje goste iz Ukrajine u kojoj Lipik ima puno dobrih prijatelja i suradnika. Gradonačelnik se osvrnuo i na sličnu povijest naše dvije zemlje, naročito bližnju povijest koju su obilježili ratovi i oružani sukobi, napomenuvši kako su Lipik i DHV pravo mjesto na kojem će saznati sve informacije i iskustva o sustavu skrbi sudionika i stradalnika ratnih događanja.

 

Voditeljica ukrajinske delegacije i koordinatorica Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Ukrajini Liliya Grudko istaknula je kako su tijekom trodnevnog posjeta našoj zemlji prikupili veliku količinu informacija koja će im svakako biti korisna u njihovom radu u izgradnji sustava skrbi za ukrajinske veterane, stoga je zahvalila predstavnicima Doma hrvatskih veterana i gradonačelniku Kasani na svim ukazanim saznanjima.

Budući da na području Lipika djeluje Udruga ukrajinsko-hrvatskog prijateljstva na čelu s predsjednicom Irinom Matijević, te se kao posebni ponos za ukrajinsku manjinu u Hrvatskoj ističe spomenik velikom ukrajinskom pjesniku Ivanu Franku, delegacija je ovom prigodom obišla i spomenik Ivanu Franku u lipičkom perivoju, a posjet je zaključen i obilaskom Državne ergele Lipik.

Izvor: Compas

Izvorni autor: Matija Kuhlavi

Autor: