Demograf Šterc o padu broja stanovnika: To je nevjerojatna katastrofa!

14.01.2022. 16:18:00

Nakon što je Državni zavod za statistiku objavio prve službene podatke Popisa stanovništva provedenog 2021. godine, prema kojemu u Hrvatskoj živi 3.888.529 stanovnika, stigle su prve reakcije. 

“Očekivali smo da broj stanovnika bude i manji od 3,8 milijuna”, rekao je demograf Stjepan Šterc, gostujući u N1 studiju uživo. 

Dodao je i da se malo govori o tome da je Hrvatska izgubila gotovo 400.000 stanovnika.

“To je nevjerojatna katastrofa za Hrvatsku, da izgubi 400.000 stanovnika i da nema nikakve reakcije za to niti svijesti oko toga”, rekao je demograf Šterc.

Najmanji pad u Zagrebu

Popis stanovništva pokazuje najmanji pad stanovnika u Grad Zagrebu.

Zabilježeno je 769.944 stanovnika, a 2011. godine bilo ih je 790.017. Manje ih je za 20.073, odnosno za 2,54 posto.

Šterc o demografskoj mjeri koju je imao Zagreb: “Najvrijednije je ulaganje u budućnost, odnosno djecu”

Demograf Šterc  početkom studenoga na N1 pričao je o učincima koje je demografska mjera roditelj odgojitelj, a koju je ukinuo gradonačelnik Tomislav Tomašević, imala u Zagrebu: 

“Dakle, 30% povećanja rađanja trećeg djeteta. To je problem što o tome govore političari, oni o tome ništa ne znaju. Kao posljedica te mjere u Zagrebu se dogodilo da je porastao broj rođene treće djece. To se pogotovo u Zagrebu povećalo u odnosu na druge gradove. I što se dogodilo, 2019. i 2020. došla je virusna kriza. Porast je počeo godinu dana iza primjene te mjere, 2017. godine, dotad smo imali oscilaciju trenda, ali on je u principu bio negativan. Onda se s tom mjerom dogodilo da se povećao broj rođene djece i onda je došla virusna kriza i 1100 brakova manje je sklopljeno u tim godinama.

Sada zamislite da u tih 1100 brakova, to bi bilo nekoliko stotina djece više u tim brakovima i imali biste nastavak tog trenda. Najvrijednije je ulaganje u budućnost zemlje, a to su djeca. Ja se zgrozim nad političkim opcijama koje dovode u pitanje, između ostalog, kada se nešto izdvaja za djecu i to postaje svemirski problem. S druge strane imate pripadnike vodeće stranke koji se sada javljaju kao veliki zastupnici, a na nacionalnoj razini ne rade ništa”.

“Ukidanje mjere će sigurno doći do Ustavnog suda”

Rekao je i kako Hrvatska mora napraviti dvije stvari, uvesti registar stanovništva i socijalnu kartu. “Ukidanjem ove mjere imate samohrane majke s četvero djece, što vi radite? Radite socijalne slučajeve”.

“To zadire u temeljna ljudska prava, ukidate nešto što je postalo tradicijski dio života u Zagrebu. Zašto se ne otvori javna rasprava? S druge strane, kada analizirate zagrebački proračun, on broji nešto iznad 13 milijardi kuna, ovo je 3%, u 13 milijardi možete naći nevjerojatnih stavki za koje se pitate čemu služe”.

Ne smatra da je ukidanje mjere značajna ušteda:

“Dio sredstava usmjeravaju na izgradnju vrtića, čemu graditi vrtiće u sredinama gdje imate prirodan pad stanovništva? Ja sam uvijek protiv toga, nama se u našem društvu nameće politička priča i zato smo u prizemlju Europe jer nama dominira politički stav. Imamo situaciju da imate raspravu da oni misle. Ja sam u zadnje vrijeme počeo za neke pitati: ‘S čime?’. Ova politička okupacija Hrvatske je nevjerojatna”.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/Foto: snimka zaslona N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.