Devet godina zatvora pripadniku HVO zbog ubojstva civila u Busovači

29.11.2013. 17:06:06

29.11.2013.

Zoranu Miliću Sud BiH presudio je na temelju odredbi Kaznenog zakona bivše SFRJ iz 1973. godine koje predviđaju blaže kazne za ratni zločin u odnosu na Kazneni zakon BiH iz 2003. godine, po kojemu se ranije sudilo u sličnim slučajevima.

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zoran Milić osuđen je u petak pred Sudom BiH u Sarajevu na devet godina zatvora nakon što je proglašen krivim za ratni zločin počinjen nad civilima bošnjačke nacionalnosti na području Busovače u središnjoj Bosni. Raspravno vijeće koje je izreklo presudu zaključilo je kako je tijekom dokaznog postupka nedvojbeno dokazano da je Milić sudjelovao u ubojstvima civila i u nečovječnom postupanju prema njima.

Otegotnom okolnošću sud je ocijenio činjenicu da su žrtve Milićevih zločina bili jedna žena, malodobne osobe, starac te invalid, a nitko od njih nije bio pripadnikom neke vojne postrojbe.

Miliću je suđeno zajedno s još jednim pripadnikom HVO-a, Zoranom Marinićem, kao supočiniteljem tih zločina, no on je u preminuo ranije ove godine.

Europski sud za ljudska prava ranije ove godine ocijenio je kako je retroaktivna primjena Kaznenog zakona BiH na slučajeve povezane s ratom od 1992. do 1995. godine neprihvatljiva, jer optuženike stavlja u nepovoljniju poziciju o odnosu na odredbe zakona koji je bio na snazi u vrijeme kada su zločini počinjeni.

Zbog takvog je pravorijeka Europskog suda s izdržavanja kazne moralo biti pušeno deset osoba koje su ranije pravomoćno osuđene na kazne dugotrajnog zatvora zbog počinjenih ratnih zločina, uključujući tu i genocid u Srebrenici.

Sada je u tijeku obnova procesa tim osobama kako bi im se izrekle nove kazne sukladno zakonu iz 1976. godine.

 
  • Autor: Hina/ A. P.
  • Photo: Screenshot: YouTube
Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.