DHMZ IZDAO OZBILJNO UPOZORENJE: Dijelovima Hrvatske prijete poplave!

16.07.2021. 16:16:00

Tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju se značajnije količine oborina, a uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru.

Takva količina oborine može ponegdje uzrokovati bujične poplave, upozorava DHMZ.

Kako navode, promjena vremena počinje već danas i to s mjestimičnom kišom i pljuskovima ponajprije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, sve učestalijim prema kraju dana.

U subotu će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će ponegdje biti i obilna. Samo u Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, tek lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz pljuskove i grmljavinu lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura i sjeverac, drugdje na moru sjeverozapadni i zapadni vjetar. Temperatura se neće znatnije mijenjati.

U ponedjeljak postupni prestanak kiše i smanjenje naoblake, najprije na sjeverozapadu.

DHMZ upozorava da će u većini unutrašnjosti tijekom subote pasti između 15 i 50 litara po četvornom metru, ponegdje i znatno više. Do smirivanja u ponedjeljak neke će postaje vrlo vjerojatno izmjeriti i preko 100 litara kiše po četvornom metru. Upozoravaju i da većina oborine može pasti u obliku pljuskova, u kratkom vremenu, te prouzročiti urbane poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka.

Aktualna upozorenja na opasne vremenske pojave možete pratiti na: OVDJE

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevnik.hr/Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL/Ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.