Digne li HDSSB ruku za ustavne promjene uvest će ćirilicu u Vukovar

27.11.2013. 13:50:50

HDSSB konačno ima priliku, pred hrvatskom javnošću, skinuti stigmu stranke koja tijesno surađuje sa Stipom Mesićem i Josipom Perkovićem. U izglasavanju predloženih ustavnih promjena Kukuriku koalicija unaprijed je, pored glasova Laburista, pribrojila i glasove HDSSB-a. Međutim, javnost treba upoznati sa činjenicom kako predložene ustavne promjene ne sadržavaju samo odredbu o nezastarijevanju politički motiviranih ubojstava ili teških ubojstava, čime se de facto pokušava izvesti Josipa Perkovića pred domaćeg podobnog suca umjesto da ga se izruči SR Njemačkoj. Ustavne promjene, barem najavljene, donijet će se u paketu s nizom ustavnih prijedloga. Jedna od najznačajnijih predloženih ustavnih izmjena je odredba prema kojoj bi se postrožili kriteriji o temama o kojima građani mogu odlučivati na izborima. Drugim riječima, o sadašnjem nivou stečenih prava nacionalnih manjina ne bi se moglo raspravljati na referendumu. Tako bi i inicijativa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, o dvojezičnosti u Vukovaru i na razini Hrvatske, mogla doživjeti fijasko upravo zahvaljujući glasovima HDSSB-a. Iz ove stranke trebaju objasniti svojim glasačima kako će podupirući prijedlog SDP-a o nezastarijevanju politički motiviranih ubojstava poduprijeti i paket ustavnih promjena prema kojima će ćirilica osvanuti na svakom uglu, zgradi i instituciji u Vukovaru. Premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić javno su, otvoreno, iznijeli tvrdnju kako do referenduma o dvojezičnosti neće doći te kako će se on spriječiti najavljenim ustavnim izmjenama. Ovakve tvrdnje ne bi iznijeli da nisu sigurni u izglasavanje paketa ustavnih promjena. To može značiti samo jedno-ćirilica će proći zahvaljujući HDSSB-ovim rukama. Stranku HDSSB te Osječko-baranjsku županiju kojom stranka vlada već duže vrijeme češlja Uskok. Nekako u isto vrijeme kada je Uskok počeo istražne radnje oko družine iz HDSSB-a šef stranke Vladimir Šišljagić postigao je dogovor sa Milanovićem oko najavljenih ustavnih promjena. U javnost su se probile informacije kako će HDSSB podržati ustavne promjene u zamjenu za novu regionalizaciju Hrvatske. Što ovaj pojam znači i kojim tempom će se najavljena regionalizacija odvijati očito ne znaju ni Milanović ni Šišljagić. Očito je kako je HDSSB ucijenjen, kako je to Drago Hedl napisao u Jutarnjem listu Ili ustav ili Uskok! Ovo bi vrlo lako mogli preformulirati u Ili ćirilica ili Remetinec! HDSSB je do sada njegovao imidž nacionalne stranke kršćanske provenijencije utemeljene na vrijednostima Domovinskog rata. Ukoliko izglasa Milanovićev paket ustavnih izmjena HDSSB-u prijeti, ma koliko oni to pokušavali opravdati brigom za nezastarijevanje političkih ubojstava, potpuni debakl na nacionalnoj političkoj pozornici i odlazak u ropotarnicu političke povijesti. Zato Šišljagiću Ili izborni debakl ili ćirilica! Željko Primorac/HRsvijet Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.